Linkuri accesibilitate

Consiliul de Parteneriat şi Cooperare între Republica Moldova şi Uniunea Europeană


Ministrul de externe Iurie Leancă
Ministrul de externe Iurie Leancă

Iurie Leancă: "Pentru prima dată în relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles va fi adoptată o declaraţie comună".

Valentina Ursu: Impreuna cu premierul Vlad Filat veti merge luni la Bruxelles in speranta ca veti semna o declaratie comuna privind perspectiva europeana a tarii. Aceasta va avea loc in cadrul sedintei Consiliului de Parteneriat si Cooperare intre Republica Moldova si Uniunea Europeana. E un document despre care se vorbeste in premiera.

Iurie Leancă: Pentru prima dată in relatia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi adoptata o declaratie comună RM-UE. Atat presedintia UE cat si Comisia Europeana au decis asupra oportunitatii elaborarii unui astfel de document comun. Document care pe de o parte ar reflecta starea actuala in relatiile dintre noi. Pe de alta parte ar stipula care sunt prioritatile – denota faptul că la Bruxelles si in capitalele tarilor membre ale UE exista o atitudine mult mai benefica, mult mai favorabila Republicii Moldova. Aceasta atitudine, aceasta deschidere pe plan politic, pe plan economic, financiar, comercial, este o reactie fireasca, pozitivă la politica promovata de noul guvern de la Chisinau. Documentele acestea sunt constatari care deschid anumite perspective, nu doar pentru Moldova in ansamblu ci si pentru cetatenii Republicii Moldova. Pe de alta parte se vor trasa obiectivele. Bineinteles, pe de o parte sunt si responsabilitati, dar pe de alta, vor fi si libertati. Vom reusi sa avansam pe aceste libertati fundamentade de care beneficiaza deja cetatenii europeni, cum ar fi libera circulatie. Intr-o anumita perspectivă, nu zic de o zi, un an sau 1 an si jumatate. Libera circulatie a marfurilor, libera circulatie a capitalului.

Valentina Ursu: E un document premergator acordului privind asocierea Republicii Moldova la UE pe care Chisinaul il va negocia cu Bruxelles-ul la inceputul anului 2010?

Iurie Leancă: Aceste prioritati, stipulate in declaratie, se vor gasi reflectate deja in acordul de asociere pe care vom incepe sa-l negociem pe 12 ianuarie aici la Chisinau.

Valentina Ursu: Ce subiecte ar fi prioritare la moment in dialogul moldo-comunitar?


Iurie Leancă: De exemplu, pe subiectul transnistrean vom discuta cu demnitarii europeni cum am putea realiza aceasta implicare si mai profunda si mai puternica a Uniunii Europene. Or, UE dispune de multiple parghii politice, comerciale si financiare. Aplicarea lor ar putea sa ne ajute sa dezamorsam anumita stare de lucruri si eventual sa conturăm o miscare inainte, una poate nu spectaculoasa pentru inceput. Dar sa facem mici paşi, dar care vor fi resimţiţi in mod special de cetatenii nostri. Daca e sa vorbim de libera circulatie, stim ca aici exista probleme, sau daca e sa vorbim de problema functionarii scolilor moldovenesti cu predare in limba romana in Transnistria. Daca vom reusi sa avansam in aceste subiecte cu sprijinul UE, cred ca e un obiectiv fezabil, realist, care ne duce inainte spre identificarea acestor soluţii.

Valentina Ursu: Am retinut ieri un discurs al lui Hillary Clinton, secretarul de stat american, rostit in faţa studenţilor din SUA, despre Republica Moldova, accentuand sustinerea pe care poate s-o ofere Washingtonul pentru consolidarea democratiei. Aceste semnale de peste ocean denota sprijinul Casei Albe pentru noua guvernare de la Chisinau?

Iurie Leancă: Obiectivul revigorarii relatiilor cu cea mai importanta ţară din lume, cu SUA, s-a aflat pe agenda activitatii noii guvernari chiar din prima zi. Din pacate, in ultimii opt ani si-au cam pierdut din vitalitate aceste relatii. Numai dupa ce am venit la putere si am demarat anumite politici si reforme, a fost posibila si finalizarea acestui acord in cadrul proiectului „Provocarile Mileniului” – care va fi semnat cu prilejul vizitei primului ministru Vlad Filat la Washington in ianuarie 2010. Ne bucuram sa constatam aceasta atitudine de deschidere si de sprijin din partea guvernului administratiei Obama. Sunt convins ca vom reusi sa abordam tot spectrul de relatii pe care le avem cu guvernul american şi să vedem cum putem beneficia de acest sprijin mai concret, pe diverse segmente.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG