Linkuri accesibilitate

Premiul Saharov al Parlamentului European înmînat reprezentanţilor organizaţiei Memorial


Oleg Orlov, Ludmila Alexeieva şi Serghei Kovalev (Memorial)
Oleg Orlov, Ludmila Alexeieva şi Serghei Kovalev (Memorial)

Jezy Buzek, preşedintele Parlamentului European: "Cu acest premiu îi onorăm şi pe cei care şi-au dat viata pentru apărarea drepturilor omului"

Un moment de reculegere in memoria Anei Politkovskaia, Nataliei Estemirova si a altor militanti rusi pentru drepturile omului asasinati in aceasta lupta continua care pare fara sfarsit in Rusia. Imensul hemiciclu de la Strasbourg i-a cinstit cu aplauze si priviri care tradau respectul profund pe reprezentantii organizatiei Memorial, cei care anul acesta, la 20 de ani de la moartea lui Andrei Saharov, au fost alesi sa primeasca premiul purtand numele acestuia, care se acorda activistilor pentru apararea drepturilor omului.

"Cu acest premiu ii onoram si pe cei care si-au dat viata pentru apararea drepturilor omului. Ucigasii Anei Politovskaia si ai altora, nu au fost adusi in fata justitiei", a spus emotionat presedintele Parlamentului European Jezy Buzek care a amintit ca lupta Solidaritatii in Polonia dar si revolutia romana sunt realizari istorice majore care tot cu sacrificiile luptatorilor pentru drepturile omului s-au facut.

"Simt o mare dezamagire ca trebuie sa acordam acest premiu prietenilor nostri din Rusia, astazi cand aniversam moartea lui Andrei Saharov. Nu stiu daca ar fi fost mandru sa vada ca inca in Rusia activistii inca mor ca sa apere drepturile omului", a declarat Buzek.

Organizatia Memorial a fost reprezentata la Parlamentul European de Oleg Orlov, Serghei Kovalev şi Ludmila Alexeieva. Kovalev le-a vorbit politicienilor europeni despre cat de greu le este in ultima vreme membrilor organizatiei sale sa isi indeplineasca misiunea: "Aceasta lupta nu a fost una simpla. Rezultatele au fost uneori tragice iar in ultima vreme a fost foarte dificil. Premiul nu apartine numai organizatiei noastre ci si tuturor aparatorii drepturilor civile din Rusia".

Insa pentru ca lucrurile sa se imbunatatesca in Rusia, trebuie ca Europa sa nu mai priveasca Rusia ca pe o tara redundanta, a spus Kovaliov: "In Rusia a devenit la moda sa se vorbeasca de propria politica, de propriul drum. Pe de alta parte, in sfera europeana se vorbeste de Rusia ca despre o tara redundanta a Europei. Insa nu trebuie sa uitam ca fara Rusia si valorile acesteia Europa nu este completa".

Oleg Orlov, liderul organizaţiei Memorial, a vorbit a vorbit membrilor Parlamentului European despre încercările de reabilitare a „mitului Stalin“in Rusia şi l-a numit pe preşedintele rus Dimitri Medvedev „visătorul de la Kremlin“: „In comparatie cu preşedintele anterior, Medvedev spune lucruri democratice, liberale şi inteligente. Acest lucru dă speranţe unei părţi a societăţii liberale ruse şi unor oameni din Europa. Dar, din păcate, aceste cuvinte nu sunt urmate de acţiune. La Kremlin există un visător, care visează despre viitorul Rusiei, în timp ce ţara merge într-o direcţie total opusă. Nu vrem visuri şi articole, dorim decrete concrete şi propuneri de legi“, a declarat Orlov in Parlamentul European.
XS
SM
MD
LG