Linkuri accesibilitate

"Ultimul spasm al sistemului Iliescu"


Vladimir Tismăneanu despre starea de spirit din PSD

Demisia a patru deputati influenti din Partidul Comunistilor din Republica Moldova a declansat o adevarata avalansa, care a antrenat si primari si consilieri locali ai formatiunii conduse de Vladimir Voronin – sustine analistul politic Igor Botan, citat in Evenimentul zilei dupa Unimedia. Articolul pune in pagina si explicatiile date de cei patru: sunt nemultumiti de faptul ca PCRM a dus tara la alegeri anticipate si a condus la consolidarea unei aripi politice de dreapta.

Vladimir Ţurcan si Victor Stepaniuc au declarat de asemenea ca au pledat la Comitetul central al PCRM din 7 decembrie pentru evitarea alegerilor, insa fara succes. Se pare ca la comunisti creste nemultumirea fata de influenta aproape absoluta pe care a castigat-o eminenta cenusie a lui Voronin, Mark Tkaciuc – se mai arata in cotidianul de la Bucuresti.

„Disperarea lui Mircea Geoana nu e decat ultimul spasm al sistemului Iliescu” – suna titlul unui comentariu semnat de Vladimir Tismaneanu pentru Evenimentul zilei. Daca starea de „descumpanita irascibilitate” a liderului social-democrat este explicabila dupa pierderea alegerilor prezidentiale – arata Tismaneanu - ce se va intampla in PSD nu trebuie scapat din ochi. Potrivit comentatorului, citam, „baronii sunt turbati la ora actuala si vor actiona mai rapid decat isi inchipuie multi”. Starea de spirit din partidul fondat de Ion Iliescu vine din zguduirea pe care a produs-o victoria lui Traian Basescu – o victorie impotriva tuturor. ”Sistemul ticalosit” se vede primejduit de proiectul presedintelui aflat la al doilea mandat: de reformarea institutiilor statului, eradicarea coruptiei, intarirea statului de drept si condamnarea trecutului comunist – se mai arata in Evenimentul zilei.

Romania libera consacra unul dintre comentarii, semnat de sociologul Mircea Kivu, rolului votantilor din diaspora la ultimele alegeri prezidentiale din Romania. Participarea lor a fost de 10 ori mai mare decat la europarlamentarele din primavara. Astfel, decizia guvernului de a mari numarul de sectii din strainatate a fost pur si simplu adecvata, nu si ilegala, asa cum a reclama PSD.
XS
SM
MD
LG