Linkuri accesibilitate

Miron Găgăuz demisionează din fruntea CFM - Liberalul Ion Lupu preia şefia agenţiei Apele Moldovei


Anatol Şalaru

Guvernul decide restructurarea unor întreprinderi de stat rămase neschimbate de pe vremea URSS-ului - interviuri cu ministrul transporturilor Anatol Şalaru şi cu noul director al AAM

Miron Gagauz, Seful Cailor Ferate, in dimineata zilei a scris o cerere prin care si-a anuntat demisia. Ministrul Transporturilor Anatol Salaru a declarat EL ca el nu are pretentii la domnul Gagauz care este un specialist bun, dar dl Salaru a precizat insa ca la intreprinderea de stat de o luna de zile un grup de ofiteri de urmarie penala efectueaza controale. “Mai mult de 50 de ofiteri verifica activitatea din ultimii ani a CFM. Si procuratura nu face drumuri, pentru ca face anchete. Iar eu fac drumuri si nu fac lucrul procurorului”.

Valentina Ursu: Dar care sunt prioritatile guvernului in acest sector, ma refer la caile ferate?

Anatol Șalaru: Restructurarea CFM care este practic ultima structura mostenita de la URSS si pastrata asa precum a fost. CFM trebuie restructurata, trebuie formata autoritatea feroviara a Moldovei. CFM trebuie divizata in trei societati pe actiuni. CFM infrastructura, CFM calatori, CFM marfa. Fiecare cu contul lui, cu cheltuielile lui, cu profitul lui. Pentru ca astazi ce avem? Transportul de calatori aduce pierderi. Si aceste pierderi sunt acoperite de transport marfa. Avem preturile mari la transportul de marfa, pentru ca inregistram pierderi la transportul de calatori. Si trebuie sa restructuram absolut tot.

Valentina Ursu: Lucru stiut ca pentru Bugetul de stat transferurile banesti de la CFM erau substantiale.

Anatol Șalaru: Erau semnificative, dar in acest an vor fi pierderi. Mai mult de 10-11 milioane de lei astazi avem prejudicii financiare. Trebuie sa stopam aceste pierderi prin a sista acele rute neprofitabile. Nu ne putem permite sa intretinem din banii contribuabililor CFM.

Solicitat de Europa Liberă, Miron Gagauz a declarat ca "din moment ce la putere a venit o noua guvernare cel mai probabil, ar putea fi numit un nou sef la CFM". El nu a decis cu ce se va ocupa mai departe, precizand ca "de aproape 40 de ani activeaza la Caile Ferate si ar putea sa ramana ca si inginer". Ministrul Anatol Șalaru nu exclude ca dl Gaguz ar putea sa-si continuie activitatea in acelasi colectiv: "I se va propune o functie la CFM in conformitate cu pregatirea profesionala pe care o are".

Presa de la Chisinau a publicat mai multe articole, prin care au fost scoase la iveala scheme de delapidari de bani publici si coruptie, inregistrate la Caile Ferate. 5 ani a lucrat la Caile Ferate si Veaceslav Iordan care pana nu demult a detinut funcția de director general al Agenţiei "Apele Moldovei”. Astazi guvernul l-a numit in aceasta functie pe deputatul liberal Ion Lupu, care a declarat pentru EL ca isi propune un scop ambitios.

Ion Lupu: Sa facem curatenie, asa cum a spus si premierul Vlad Filat. Trebuie sa purificam mentalitatea depasita a multor angajati. Sa antrenam oameni noi care sa poata rezolva noianul de problem accumulate la “Apele Moldovei”. Sa demonstram ca aceasta agentie ar putea avea un pol decisiv in economia nationala.

Valentina Ursu: S-a vorbit mai mult timp ca si la “Apele Moldovei” s-au spalat sume frumusele de bani. Instanta va stabili daca e asa sau ba. Dar ar trebuie sa va preocupe acest aspect.


Ion Lupu: Cum se spune apa trece, pietrele raman.

Valentina Ursu: Domnule Lupu, Programul american „Provocările Mileniului" a prevazut acordarea de ajutor financiar substanţial pentru reabilitarea a 11 sisteme centralizate de irigare din republica Moldova.

Ion Lupu: Sunt preconizate 100 milioane de dolari, suma din care 80 la suta va fi investita in irigare, cealalta suma va fi directionata pentru apa si canalizare. Pentru ca apele Moldovei sunt foarte si foarte poluate.
XS
SM
MD
LG