Linkuri accesibilitate

Există o voință politică de readucere a finanțelor publice în aria normalității


Adrian Lupușor
Adrian Lupușor

Proiectele vitale ca programele sociale, infrastructura la nivel local, sănătatea și învățămîntul vor fi tratate diferențiat, afirmă expertul economic Adrian Lupușor (Expert-Grup).

Invitatul ediţiei din această dimineaţă este expertul economic Adrian Lupuşor de la Centrul analitic independent Expert-Grup şi discutăm despre proiectul legii bugetului de stat pe anul 2010.

Radu Benea: Dle Lupuşor, ce înseamnă un buget de austeritate? Cum au zis că va fi autorităţile.


Adrian Lupuşor: Proiectul bugetului pentru anul 2010 sugerează foarte clar că, nota de plată pentru acele răsfăţuri electorale din 2009 a venit. La nivel de Guvern s-a conturat o voinţă politică privind readucerea finanţelor publice în albia normalităţii. Un buget auster înseamnă reducerea cheltuielilor în paralel cu majorarea unor categorii de venituri iar scopul final ar fi reducerea deficitului bugetar. În acest sens vreau să spun că deficitul bugetar se preconizează a fi unul istoric, un asemenea nivel nu am avut din 1996, iar pentru anul 2010 se preconizează reducerea acestuia, de la 9 % la 6 %, având şi un angajament ferm în cadrul relaţiilor cu Fondul Monetar Internaţional.

Diana Răileanu: Ce poate un buget de austeritate să facă pentru domenii ca sănătatea şi învăţământul, să zicem. La profesori le-au fost majorate salariile, dar cum rămâne cu alte nevoi? Investiţii în reparaţii curente, material didactic sau echipamente medicale?

Adrian Lupuşor: Într-adevăr cheltuielile pentru educaţie vor fi reduse cu 7 la sută iar optimizările vizează o serie de proiecte investiţionale atât capitale cât şi unele reparaţii curente. Se menţionează şi o optimizare a reţelei de şcoli în unele localităţi rurale. Sunt anumite măsuri necesare. Se preconizează însă şi unele majorări, de exemplu în sectorul educaţiei, majorări de salarii, precum şi unele alocări pentru hrana caldă pentru elevi, anumite cheltuieli sociale sensibile şi importante la nivel local.

Radu Benea: Dar dacă într-o şcoală curge acoperişul de un an şi nu a fost dusă reparaţia până la capăt reparaţia?

Adrian Lupuşor
: Oricum sunt alocate cheltuieli pentru a menţine procesul educaţional într-un regim normal, însă anumite cheltuieli infrastructurale, de investiţii, vor fi probabil amânate pentru anii următori. Însă aceasta nu va viza cheltuielile vitale pentru funcţionarea sistemului.

Radu Benea: Se referă asta şi la sănătate?


Adrian Lupuşor: Exact. În domeniul sănătăţii vor fi reduse atât unele investiţii cât şi unele procurări de echipament, adică nu vor fi reduse, dar vor fi amânate pentru anii următori, probabil pentru 2011 când vom avea parte de o relansare economică foarte. La capitolul Programe Sociale se preconizează majorări a cheltuielilor faţă de anul 2009, astfel o prioritate a Guvernului actual vizează plata a pensiilor şi indexarea acestora şi plata salariilor bugetarilor şi majorarea acestora. În paralel cu aceasta se preconizează şi optimizarea numărului de unităţi de personal cu 5 la sută, care de fapt, este şi un angajament luat în relaţia cu Fondul Monetar Internaţional.

Radu Benea: Autorităţile zic că bugetul va stimula activitatea economică. Se va întâmpla asta şi în provincie, unde ştim că, din păcate, locuiesc peste 70 la sută din persoanele sărace? Ce instrumente le pune la dispoziţie guvernul?

Adrian Lupuşor
: În primul rând trebuie să înţelegem că în Legea bugetului pentru anul 2010 se preconizează majorări a surselor de finanţare externă de peste 2 ori faţă de anul 2009. Un efect al acestor majorări va fi majorarea investiţiilor capitale, inclusiv şi în mediul rural în cadrul unor proiecte extrem de importante ce ţin de apeduct, reţelele de canalizare, anumite proiecte infrastructurale de importanţă vitală la nivel local. Totodată vor fi majorate esenţial şi cheltuielile pentru reţelele de drumuri. Două priorităţi fundamentale s-au conturat în Legea privind bugetul pentru anul 2010 şi anume în ceea ce priveşte gospodăria drumurilor şi gospodăria comunală. Luând în vedere faptul că anume la nivel local sunt cele mai mari probleme ce ţin de infrastructura economică.

Radu Benea
: Aceste proiecte de infrastructură cum vor fi finanţate?


Adrian Lupuşor
: Sunt prevăzute surse externe de finanţare pentru asemenea proiecte în comun cu o contribuţie din partea autorităţilor publice centrale. Au fost contractate unele granturi externe pentru asemenea proiecte.

Diana Răileanu: Dle Lupuşor, urmărim zilele acestea o devalorizare considerabilă a leului, care, iată că are loc pe fundalul deciziei de majorare a unor accize şi taxe de la 1 ianuarie. Se vor scumpi cometicile, bijuteriile, benzina, ţigările şi alcoolul. La ce să se aştepte populaţia, pentru că adversarii guvernului vorbesc deja despre o posibilă majorare în lanţ a preţurilor?

Adrian Lupuşor
: Se planifică o majorare a accizelor şi aceasta cu siguranţă va duce la o majorare a preţurilor pentru produsele la care s-au aplicat acele accize şi este absolut firesc să se întâmple acest lucru. Însă nu sunt produse pentru care cererea este una elastică, cu alte cuvitne populaţia nu va pătimi de pe urma unei asmenea majorări a accizelor. Dacă e să vorbim despre deprecierea valutei naţionale, atunci cred că ceea ce s-a întâmplat în ultimile două săptămâni nu este o tendinţă de durată. Într-adevăr pe termen mediu se preconizează o depreciere graduală a valutei naţionale însă aceasta nu va crea un şoc în economie şi nu va duce la o explozie a preţurilor. Însă la unele produse se aşteaptă majorări de preţuri, în special la cele importate, mă refer aici şi la carburanţi.

Radu Benea: Am văzut că există şi presiunea importatorilor asupra Guvernului în acest sens.

Adrian Lupuşor: Este firesc să fie aceste presiuni pentru că ei sunt importatori, or importatorii suferă de pe urma deprecierii monedei naţionale. Ceea ce vreau să spun la capitolul Programe Sociale este că deşi s-au preconizat un şir de majorări pentru alocaţii, aceste majorări sunt datorate în mare parte şi aspectului demografic, adică creşte numărul de pensionari care trebuie să beneficieze de serviciile Fondului Public de Pensii.

Radu Benea: Dle Lupuşor, vă mulţumim pentru discuţie.
XS
SM
MD
LG