Linkuri accesibilitate

"Pentru PDL şi Traian Basescu a venit timpul compromisurilor"


Reprezentantul României la FMI pledează pentru flexibilitate politica şi disponibilitate la compromis politic

Incidentul cu caracter religios de la Chisinau este prezentat astazi intr-o scurta stire din Evenimentul zilei. Ea citeaza ProTV Chisinau via Mediafax, pentru a povesti cum un grup de circa 200 de persoane, avandu-l in frunte pe parohul Bisericii Sfanta Parascheva, a doborat si mutat din centrul Chisinaului candelabrul ridicat de comunitatea evreiasca cu prilejul sarbatorii luminilor, Hanuka. Mitropolia Moldovei a anuntat ca nu are nicio legatura cu protestul si ca dezaproba gestul – se mai precizeaza in Evenimentul zilei.

Ultimul numar al saptamanalului 22 cuprinde si o prezentare succinta a situatiei politice din Republica Moldova. Autorul ei, Armand Gosu, porneste de la ultimele zile inapoi, catre sursele crizei politice. Votul masiv dat de moldovenii cu cetatenie romana in favoarea lui Traian Basescu este pus fata in fata cu date ale recentului barometru de opinie publica. Peste 48% dintre moldoveni regreta Uniunea Sovietica, iar aproape 44% ar vota pentru revenirea tarii lor in URSS. S-ar opune doar 30%. Gosu pune actualul blocaj politic pe seama modificarilor aduse in 2000 Constitutiei. In speta, renuntarea la votul direct pentru alegerea sefului statului, care a dus la boicotari succesive ale scrutinelor. Legat de esecul alegerilor din 10 decembrie, comentatorul de la 22 sugereaza ca s-ar explica si prin inabilitatile de negociere ale unor lideri din Alianta pentru Integrare Europeana. Santajarea directa a comunistilor ar fi condus la strangerea randurilor in jurul lui Voronin.

Un interviu cu reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, apare in acelasi saptamanal. Oficialul indica delicat dar ferm drumul de urmat pentru autoritatile romane: masuri ferme de reformare a sistemului fiscal si a modului de cheltuire a banilor publici, care presupun flexibilitate politica si disponibilitate la compromis politic. O atentionare asemanatoare si intr-un comentariu al Andreei Pora. Citam: “Pentru democrat-liberali si Traian Basescu a venit timpul compromisurilor. Daca Basescu nu intelege acest lucru, isi va incepe mandatul cu un esec pentru care propriul electorat il va sanctiona atunci cand se va astepta mai putin”.
XS
SM
MD
LG