Linkuri accesibilitate

Congresul american și reforma sistemului de sănătate


Senatorul Joseph Lieberman
Senatorul Joseph Lieberman

Senatorul independent Joseph Lieberman amenință să împiedice votarea pînă la Crăciun a legislației necesară reformării sistemului de asigurări de sănătate.

In Statele Unite, multi spun ca de reusita reformelor sistemului de ingrijire a sanatatii depinde succesul presedintiei Obama. Ce se intimpla cu reformele respective, in Congres ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Liderii democrati au probleme in incercarea de a obtine cele 60 de voturi, necesarii adoptarii legislatiei. Senatorul independent, Joseph Lieberman – care de obicei voteaza cu fostul sau partid, Democrat—ameninta acum ca se va alatura republicanilor, daca nu se renunta la prevederi care ar permite persoanelor fara asigurare in virsta de intre 55 si 64 de ani sa aiba acces la sistemul de asigurari Medicare, destinat acum celor de peste 65 de ani. Or, liderul democrat, Harry Reid are nevoie de votul lui Lieberman pentru a ajunge la cifra dorita, 60 – pina la Craciun, asa cum si-a propus.

Lieberman spune ca propunerea respectiva e costisitoare si inutila. Doar ca Reid a inclus-o si elogiat-o ca o concesie facuta stingii din partidul sau, in compromisul realizat cu moderatii. Lieberman nu e de acord nici cu prevederea care ar permite statului sa vinda asigurari medicale, in competitie cu sectorul privat. Democratii au nevoie de 60 de voturi, doar acest numar putindu-i impiedica pe republicani sa opreasca legea prin tehnici de tergiversare a dezbaterii. Daca Lieberman se tine de cuvint atunci o solutie este ca prevederile la care se opune sa fie eliminate. Dar atunci va fi nevoie ca presedintele Obama sa faca lobby pentru a-i convinge pe colegii sai de partid, aflati la stinga spectrului politic sa sprijine legea. S-ar putea incerca si atragerea unor republicani, dar asta va lua mai mult decit mai e pina la Craciun.

Democratii pot face si presiuni asupra lui Lieberman. Aceasta a ramas presedintele Comisie pentru Securitate Interna, in ciuda faptului ca nu mai face parte din majoritate. Ori aceasta functie e la discretia liderilor democrati. Lieberman a incercat sa-si convinga fostii colegi cind a spus, “Nu trebuie sa adaugam greutati pe spatele acestui cal. Ii vom rupe spatele fara sa realizam nimic”. Dar in afara de Lieberman mai sint si senatori democrati care se arata sceptici in legatura cu propunerea ca si statul sa administreze un sistem de asigurari medicale. Motivul pentru care unii democrati doresc sa inscrie in Medicare persoane intre 55 si 64 de ani este teama multor americani, din aceasta categorie de virsta, ca pierzindu-si locurile de munca, pierd si asigurarea medicala.
XS
SM
MD
LG