Linkuri accesibilitate

Presa bucureșteană interesată de alegerile prezidențiale din Ucraina


Campanie in Ucraina pe spinarea Romaniei - scrie ziarul Ziua prezentand declaratiile candidatului la presedintie, Serghei Tighipko. Fostul ministru de finante a avut o ascensiune spectaculoasa in ultimele saptamani, ajungand in pozitia a treia in sondaje, iar discursul sau este axat pe pericolul refacerii Romaniei Mari. Ziua prezinta si comentarii publicate in Ucraina, in din care rezulta ca realegerea lui Traian Basescu la Cotroceni ar putea fi urmata de o incurajare a sentimentelor nationaliste si a pretentiilor fata de Ucraina vecina.

Ziarul Cotidianul se ocupa de intelegerea incheiata intre favoritul cursei pentru prezidentiale de la Kiev, Vikor Ianukovici, si comunitatea romanilor din Ucraina. Documentul prevede că, odata ales sef al statului, Ianukovici va milita ca limba romana sa fie recunoscuta limba regionala oficiala in zonele cu populatie majoritar romaneasca; de asemenea, ca manualele scolare sa permita si studiul in limba materna, iar comunitatea romaneasca sa aiba de drept reprezentanti in Parlament. Aurica Bojescu, secretar executiv al Uniunii Interregionale „Comunitatea Romaneasca din Ucraina” este citata cu afirmatia ca „fara o forta politica puternica nu se poate reusi”.

O alta intelegere a fost convenita si la Bucuresti, intre Partidul Democrat Liberal si Uniunea Democrata a Maghiarilor de Romania, care vor colabora la guvernare. Este si tema editorialului Ioanei Lupea din Evenimentul zilei. UDMR intra la guvernare de frica, socoteste comentatoarea. Presedintele Traian Basescu ar fi dus o abila lupta de delegitimare a uniunii in ochii electoratului propriu, facand loc in fata oponentilor UDMR, reprezentanti ai secuimii.

UDMR are insa la activ destule greseli pe propria mana: cea mai recenta, indemnul adresat alegatorilor sai de a vota cu Mircea Geoana, stiuta fiind, o citam pe Ioana Lupea, “antipatia istorica a celor mai multi maghiari fata de partidul postcomunist PSD”. Un sondaj realizat de Biroul de Cercetari Sociologice arata ca aproape 70% dintre alegatorii candidatului maghiar la presedintia Romaniei, Kelemen Hunor, apreciaza drept benefica Romaniei rasturnarea vechiului regim comunist in 1989, in timp ce in electoratul social-democratuilui Mircea Geoana procentul este de numai 45%.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG