Linkuri accesibilitate

Țările Asiei Centrale sparg monopolul rusesc asupra exporturilor de gaze naturale în China


O nouă conductă va transporta gaze din estul Turkmenistanului către regiunea Xinjiang din China, via Uzbekistan şi Kazahstan pe o distanţă de 1,833 de kilometri.

Turkmenistan-ul, iar odată cu el toate ţările producătoare de gaze naturale din Asia Centrală, au spart astăzi monopolul rusesc asupra rutelor de export către China, deschizînd o nouă conductă de mare capacitate. La ceremonia găzduită de preşedintele turkmen au luat parte de asemenea liderii din China, Kazahstan şi Uzbekistan. Relatarea corespondentului Europei Libere, Bruce Pannier, este rezumată de Alexandru Eftode:

Robinetul deschis astăzi în Turkmenistan pune capăt monopolului rusesc asupra căilor de export a gazelor din Asia Centrală. Noua conductă va transporta gaze din estul Turkmenistanului către regiunea Xinjiang din nord vestul Chinei, trecînd prin Uzbekistan şi Kazahstan pe o distanţă totală de 1,833 de kilometri.

La aproximativ trei ani de la începerea lucrărilor de construcţie, conducta a fost dată în exploatare astăzi în localitatea turkmenă Samandepe. Preşedintele turkmen, Gurbanguly Berdymukhamedov a spus că lansarea conductei deschide o nouă pagină în relaţia ţărilor participante, care va rămâne în istoria lor „o pagină de aur”.

Jennifer DeLay, editoarea unei publicaţii din Scoţia specializată în piaţa petrolului şi gazelor din fosta Uniune Sovietică, a explicat Europei Libere însemnătatea evenimentului. DeLay spune că aceasta conductă deschide pentru prima dată pentru Turkmenistan o cale de export de mare capacitate care nu se îndreaptă spre Rusia.

Ea mai spune că o altă conductă fusese deschisă în 1997 între Turkmenistan şi nordul Iranului, dar capacitatea ei de transport de aproximativ 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an nu se compară cu capacităţile de export ale Turkmenistanului spre Rusia de până la 70 de miliarde de metri cubi pe an, sau cu ale noii conducte către China de până la 40 de miliarde de metri cubi anual.

Potrivit planurilor, conducta spre China va atinge această capacitate în 2012, iar Turkmenistanul şi China au semnat deja înţelegeri pentru a o mări cu încă 10 miliarde.

Pe de altă parte, concernul rus Gazprom a semnat contracte cu Turkmenistanul să cumpere anual între 50 şi 65 de miliarde de metri cubi de gaz, sau 90 la sută din exporturile totale ale Turkmenistanului. Numai că din luna aprilie anul acesta şi până acum Turkmenistanul n-a furnizat deloc gaze către Rusia din cauza exploziei unei conducte. Tensiunile cu Rusia au crescut, iar autorităţile turkmene au grăbit construcţia rutei alternative de export.

Turkmenistanul nu s-a oprit aici, planificînd lansarea unei noi conducte luna aceasta, care cel puţin va dubla exporturile către Iran. Pentru conducta către China vor contribui cu gaze şi celelalte două ţări central asiatice exportatoare: Uzbekistanul şi Kazahstanul. Preşedintele chinez, Hu Jintao a spus că noua conductă va aduce beneficii tuturor ţărilor regiunii şi că China este interesată să dezvolte cooperarea cu ţările Asiei Centrale la transportul de hidrocarburi.

Experta Jennifer DeLay spune că China doreşte să-şi diversifice importurile energetice şi să-şi extindă consumul de gaze, care constituie astăzi numai în jur de 10 la sută din consumul total de energie.
Deschiderea conductei turkmeno-chineze poate grăbi şi proiectul Nabucco. Sprijinit de Uniunea Europeană, acest proiect are scopul să aducă în Europa gaze din Asia Centrală printr-o conductă nouă care va ocoli şi ea teritoriul Rusiei. Liderii central asiatici au ezitat să semneze contracte prin care să promită umplerea conductei către Europa. Dar situaţia se poate schimba. Corespondentul Europei Libere, Bruce Pannier aminteşte că acţionarul proiectului Nabucco, compania germană RWE Dea, a obţinut în iulie dreptul să exploateze zăcămintele din apele teritoriale turkmene la Marea Caspică.
XS
SM
MD
LG