Linkuri accesibilitate

Raymond QUENEAU. Zazie în metrou


Emilian Galaicu Păun
Emilian Galaicu Păun
La jumătate de secol de la ediţia princeps, Zazie în metrou, de Raymond Queneau, Paralela 45, 2008, rămîne – alături de Spuma zilelor a lui Boris Vian – una dintre cele mai fascinante cărţi ale literaturii franceze din secolul XX, dacă nu cumva chiar una definitorie pentru spiritul galic. Sclipitoare, de-o inteligență vie ce ia în răspăr orice convenţionalism, y compris al limbajului, scrierea a făcut epocă, iar personajul – o verişoară ceva mai ludică a Lolitei lui Nabokov – a intrat în galeria simbolurilor naţionale, un fel de Marianne a Franţei profunde la anii puberi.

Abia păşind pe peronul gării Lyon, Zazie îşi face simţită prezenţa: „Unchiule, strigă ea, luăm metroul?” Ca înadins, metroul e-n grevă, iar replica puştoaicei nu se lasă aşteptată: „Vai, ticăloşii, strigă Zazie, vai, boii. Să-mi facă mie asta”.

Propunerea unchiului de a vizita „Invalizii şi mormîntul original al veritabilului Napoleon” este primită după cum urmează:
„– Curu Napoleon, replică Zazie. Nu mă-nteresează absolut deloc umflatul ăla, cu pălăria lui dă bou.
– Atunci ce te interesează?
– Metroul.”

Ei bine, tocmai acesta va lipsi cu desăvîrşire în toată naraţiunea, ca şi cum alături de „muncitorii cu compostorul” însuşi romancierul s-a dat la fund, lăsîndu-i personajului toată libertate de a-şi face de cap. Nu că s-ar ţine de prostii, dar Zazie face tot ce-i trece prin cap; or, la ea, ce-i în guşă-i şi-n căpuşă, tot ea mirîndu-se de ipocrizia adulţilor: „De ce spunem unele lucruri şi nu altele?” (A propos de spunere, iată cum sună un dialog între comeseni:
„– Pentru mine, un suc de bere.
– La pahar sau la cutie? întrebă chelnerul.
– La cimitir, răspunse Feodor Balanovici, care îi făcu semn că-i tot aia.
– Chestia asta-i de milioane, riscă să spună Zazie. Nici măcar generalu Vermont n-ar fi găsit ceva aşa mişto.”)
Bref, după ce se duelează verbal, preţ de 170 pag., replica finală vine să dea lovitura de graţie:
„– Ai văzut metroul?
– Nu.
– Atunci, ce-ai făcut?
– Am îmbătrînit.”

Pe aceeași temă

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG