Linkuri accesibilitate

Impotriva „vandalismului, xenofobiei și antisemitismului”


Hanuchia distrusă depusă lîngă statuia lui Ștefan cel Mare
Hanuchia distrusă depusă lîngă statuia lui Ștefan cel Mare

Al. Tănase: „Ceea ce s-a intamplat ieri este un fapt organizat de o grupare obscură, care a mai facut asemenea actiuni si in trecut”.

Protoierul Anatolie Cibric va fi audiat de poliţie, după ce duminică a condus un grup de aproximativ 100 de enoriaşi, care a dărâmat o Hanuchia, instalată de comunitatea evreiască în centrul Chişinăului. Dacă este găsit vinovat de incitare la ură interetnica si rasială, preotul ar putea fi cercetat penal. Comunitatea evreiască nu a depus nici o plâgere şi aşteaptă reacţia Mitropoliei Moldovei.
Guvernul a deplâns incidentul, partidele din Alianţa pentru Intergrare Europeană l-au condamnat deasemenea în timp ce Partidul comuniştilor a pus întreaga vină pe atmosfera de intoleranţă pe care ar fi creat-o Alianta, care ar induce astfel de acte de vandalism. Mai multe de la Paul Hodorogea
:

Liderii comunităţii evreieşti au declarat la o conferinţa de presă că nu vor depune plângere la procuratura. Ei aşteaptă să vadă ce măsuri va întreprinde Mitropolia Moldovei, iar organele de drept, spun ei, ar trebui să se autosesizeze.

Co-preşedintele comunitatii evreieşti Alexandru Pincevschi: „Ceea ce s-a intamplat ieri este o actiune de vandalism. Am ascultat cu atentie discursurile protoereului Cibric pe care le-am gasit antisemite. Poliţia n-a intreprins nimic, doar a urmarit ce se intampla. A fost o actiune organizata dinainte. Au fost aceiasi oameni, cei care au venit in prima zi si au fotografiat aprinderea primei lumanari de Hanuca, tot ei au fost si ieri. Iată de ce cred ca totul a fost foarte bine organizat”.

De ce n-a intervenit poliţia? Alexandru Pincevschi spune că a primit următoarea explicaţie de la poliţia municipală: „Noi am primit raspunsul de la politie. Ei n-au vrut sa se implice pentru ca nu au vrut sa fie sange. Acesta a fost raspunsul politiei municipale.”

Silviu Muşuc, şeful politiei municipale din Chisinau a declarat astăzi într-o conferinţă de presă că poliţiştii au încercat să-i oprească pe enoriaşi să nu vandalizeze menora evreiească, instalată vineri în scuarul Europei cu ocazia sărbătorii Hanuca, dar n-au reuşit să-i convingă să renunţe: „S-au intors de la biserica Sfanta Matrona, erau vreo 120-150 de enoriaşi, aveau 12 steaguri religioase, si 2 placate. 1 – Moldova tara ortodoxa, 2 – Biserica ortodoxa este mama poporului român.”

Mitropolia Moldovei n-a luat deocamdată atitudine faţă de acţiunile enoriaşilor conduşi de preotul Anatolie Cibric.

Pe de altă parte, Ministrul Justitiei, Alexandru Tănase a spus astăzi, într-o conferinţă de presă, ca va intreba Mitropolia Moldovei dacă actiunile protestatarilor au fost coordonate cu ea, şi că daca nu, Mitropolia ar trebui să se desolidarizeze şi chiar să condamne acţiunile lor: „Ceea ce s-a intamplat ieri este un fapt izolat, organizat de o grupare obscură, care a mai facut asemenea actiuni si in trecut, si numai pentru ca nu au fost sanctionati la moment, atunci cand au incendiat redactia unui ziar acum 2 ani de zile, si-au permis acum sa vandalizeze obiectele de cult ale comunitatii evreiesti”.

Alexandru Tănase a mai declarat că legea permite lichidarea organizaţiei „Sfanta Maica Matrona” din care face parte enoriaşi implicaţi în incidentul de ieri, dar nu se va intampla acest lucru, cel puţin pana la stabilirea adevăratelor circumstanţe in care s-a petrecut incidentul.

Tot astăzi şi Guvernul a emis o declaraţie în care-şi exprimă regretful faţă de incidentul de duminică. Guvernul a lansat un îndemn către cetăţeni la pace şi buna înţelegere, iar pentru evitarea pe viitor a unor asemenea incidente, Guvernul a cerut organelor responsabile să trateze cu maximă responsabilitate evenimentele ce vizează activitatea cultelor şi sentimentele religioase ale cetăţenilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG