Linkuri accesibilitate

14.12.99 - Chișinău: O delegație Moldovagaz negociază cu Gazprom la Moscova.


Livrările de gaze ruse pe anul 2000 și datoriile Moldovagaz în litigiu se află pe masa discuțiilor la Moscova.

14 decembrie 1999

O delegație Moldovagaz negociază cu Gazprom la Moscova.

Dan Ionescu: Astăzi ar fi trebuit sa se deplaseze la Moscova o delegaţie de nivel guvernamental, condusa de ministrul finanţelor in guvernul demisionar Anatol Arapu. Scopul vizitei, negocierea achitării datoriilor părtii moldovene pentru livrarile de gaze naturale, ca şi extinderea, pe anul 2000 al contractului cu marea companie rusa Gazprom. Agenţia rusă de ştiri ITAR-TASS anunţa încă de ieri seară apropiata sosire a negociatorilor moldoveni. În cele din urma însă, Chişinăul a preferat să trimită o delegaţie de specialişti în frunte cu Mihai Lesnic. Amanunte de la Eleonora Lisnic:

O delegaţie a societăţii pe acţiuni Moldovagaz, condusa de directorul general al intreprinderii Mihai Lesnic, a plecat astazi la Moscova pentru a negocia cu furnizorul rus de gaze naturale, Gazprom, livrările pentru anul 2000. În acelaşi timp, problemele ce marcheaza relatiile curente cu Gazprom-ul ar urma sa fie discutate citeva zile mai tirziu.

Corespondentul la Moscova al postului de radio Chişinău, transmitea astazi că Gazprom-ul nu a oprit livrările de gaze naturale pentru Republica Moldova, graţie interventiilor pe linga guvernul federal ale preşedintelui Petru Lucinschi şi ambasadei moldovene in Federaţia Rusă. In acest context, sursa citata a ţinut sa releve că furnizorul rus a întrerupt livrările către Ucraina, anunţindu-şi, între altele, şi concluzia că partenerul ucrainian prea nesancţionat şi anumite cantităţi de gaze destinate exportului în alte ţări. In discutiile pe care le-am avut cu mai mulţi responsabili moldoveni din sfera importului si distribuţiei gazelor, aceştia afirmau că Republica Moldova nu este în măsură să contabilizeze cu exactitate importul acestui produs, deoarece conducta tranziteaza teritoriul Ucrainei, iar conexiunea se face pe teritoriul republicii transnistrene autoproclamate. Iată de ce, în mai multe cazuri, Chişinăul, din cite ni s-au spus, pretinde că a consumat mai puţin decît indică gazometrele de la frontiera cu Ucraina şi acuza şi o presiune sub nivel în conductă.

Aceasta neconcordanţă, nu a făcut însă obiectul unor declaratii oficiale. Revenind la relatiile actuale dintre Moldovagaz şi concernul rus, trebuie menţionat că la sfîrşitul acestei săptămîni, pentru a negocia cu conducerea Gazprom-ului, la Moscova se va deplasa o delegaţie guvernamentala condusa de ministrul în exerciţiu al finaţelor, Anatol Arapu. Dintr-un comunicat al serviciului de presă al guvernului, aflăm că misiunea lui Anatol Arapu consta in finalizarea procedurii de transmitere catre Gazprom, în contul datoriilor, a pachetului de acţiuni guvernamentale în valoare de 90 milioane dolari despre care se vorbeşte încă din primăvara acestui an. Deasemenea, în contul datoriilor, ar urma sa fie convenite şi noi livrari de produse agroalimentare moldoveneşti.

În comunicat se mai anunţă că delegaţia condusa de Anatol Arapu urmeaza sa transmita conducerii Gazprom pachetul majoritar de acţiuni pe care concernul rus îl deţine în intreprinderea Moldovagaz. Serviciul de presa al guvernului nu explica de ce acţiunile urmeaza a fi preluate de Gazprom, cu o întîrziere atit de mare, tocmai dupa 8 luni de la constituirea intreprinderii mixte Moldovagaz. Cele 50 % de acţiuni plus o acţiune deţinute de concernul rus în intreprinderea de la Chişinau valorează 47 de milioane de dolari. Dupa preluarea pachetului majoritar de acţiuni şi hîrtiilor de valoare guvernamentale, datoriile Republicii Moldova faţă de Gazprom se vor reduce cu 137 milioane de dolari, urmînd să constituie, cu tot cu penalităţile pentru întîrzierea plaţilor, în jur de 150 milioane de dolari. Delegaţia guvernamentala urma sa se deplaseze astazi la Moscova, dar vizita a fost aminata la solicitarea Gazprom-ului.

Din Chisinau, E.Lisnic, pentru REL.

Dan Ionescu: In alta ordine de idei, să notăm că astăzi, preşedintele Petru Lucinschi l-a primit pe ambasadorul Federaţiei Ruse la Chişinau, Aleksandr Papkin în legatură cu încheierea misiunii sale diplomatice. Domnul Lucinschi i-a multumit ambasadorului rus pentru eforturile depuse in dinamizarea relatiilor comerciale şi economice, ca şi pentru contribuţia sa la dezvoltarea relatiilor bilaterale şi la rezolvarea paşnică a conflictului transnistrean.
XS
SM
MD
LG