Linkuri accesibilitate

Proiectul regulamentului de subvenţionare a agricultorilor


Valeriu Cosarciuc
Valeriu Cosarciuc

Controversată este prevederea ca beneficiarii să fie membri ai unei asociaţii de producători

Regulamentul cu privire la modul de utilizare a mijloacelor din fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli, care urmează să fie aprobat, constituie o nouă abordare a mecanismului de subvenţionare, bazat pe criterii care vor atrage mai multe categorii de beneficiari, după părerea Ministrului Agriculturii Cosarciuc. Care sînt aceste criterii?

Producătorii agricoli care vor dori să obţină subvenţii de la stat în 2010 trebuie, în mod obligatoriu, să fie membri ai unei asociaţii de producători şi să deţină un certificat care să confirme pregătirea profesională a aplicantului în domeniul în care doreşte să fie subvenţionat. Aceste criterii noi care schimbă mecanismul de subvenţionare vor asigura eficienţa subvenţiilor făcute de stat, crede ministrul Cosarciuc.

L-am întrebat pe Valeriu Cosarciuc ce s-a urmărit prin limitarea sumei de bani acordate ca suport unei entităţi economice, alt criteriu în baza căruia se va face subvenţionarea în anul 2010: "În primul rind, aplicînd aceste criterii noi ne dorim să fie promovat principiul nediscriminatoriu, să nu fie discriminaţi cei mici, fiindcă în ultimii ani cei mici au primit de la bugetul de stat doar 10%, şi vreau să vă spun că cei mici au 60 %-70% din volumul producţiei totale din agricultură. Noi dorim să fie trataţi toţi la fel şi să aibă acces. Şi cel mai important din ce-am făcut noi pînă acuma, beneficiarii vor primi suport din partea firmelor de consultanţă ca să creeze întreprinderea, să elaboreze proiectul, să selecteze echipamentul necesar". Firmele de consultanţă vor efectua şi studii de piaţă pentru a se încredinţa că produsul pentru care s-a oferit o subvenţie va fi vîndut, iar producătorul va putea restitui banii statului, a ţinut să precizeze ministrul agriculturii.

În aceeaşi ordine de idei, Iurie Hurmuzachi, vicedirectorul Federaţiei Naţionale a Agricultorilor din Moldova AGROINFORM dă o notă pozitivă subvenţonării pe bază de concurs şi consultanţei complexe de care vor beneficia potenţialii beneficiari. Iurie Hurmuzachi: "Dacă să vorbim de cursuri, noi considerăm că sînt nişte lucruri bune, nişte lucruri care ar aduce un efect mai mare pentru accesarea subvenţiilor, doar desigur că pentru lucrul respectiv se va necesita şi ceva timp, credem că şi aici este nevoie de efectuat anumite investigaţii pentru a determina care este acel necesar, acele direcţii necesare pentru recalificarea sau pentru studiile respective şi apoi, deja reieşind din rezultatele obţinute, în dependenţă de ceea ce obţinem, urmează de trasat celelalte idei sau următoarele etape".

Viorel Chivriga, expert de la IDIS Viitorul, crede că problemele ţăranilor vor rămîne aceleaşi şi în 2010, deoarece regulamentul cu privire la subvenţionare nu este discutat public şi întîrzie să fie aprobat. Vor fi subvenţionate, în mare parte, proiectele care sînt aşteptate de funcţionarii de la minister. În ce priveşte condiţiile de subvenţionare, Viorel Chivriga se arată indignat: "Ţăranii nu trebuie impuşi să fie membri ai unei asociaţii de producători, ei au dreptul să decidă singuri, nu trebuie să decidă ministerul agriculturii pentru ei, şi nu are ministerul agriculturii de ce să mai inventeze nişte condiţii la care trebuie să se conformeze agricultorii, aceştia au alte priorităţi care sînt puţin diferite de cele ale ministerului. Agricultorii trebuie să se gîndească la altceva: să producă, să obţină randamente înalte, producţii mari şi să-şi ridice veniturile". Viorel Chivriga a subliniat că atîta timp cît fondurile alocate agriculturii rămîn foarte mici, e puţin probabil să se schimbe ceva.
Previous Next

XS
SM
MD
LG