Linkuri accesibilitate

Tiraspolul încearcă să deraieze demersul de demarcare a hotarului moldo-ucrainean


Chişinăul şi Kievul se înţeleseseră să demarcheze hotarul pe segmentul transnistrean cu participarea experţilor de la Tiraspol

Săptămâna aceasta, oficialităţi de la Kiev şi Chişinău anunţau că procesul demarcării hotarului moldo-ucrainean ar intra, în sfârşit, într-o fază finală, după ani de aşteptări. Însă, începutul consultărilor tehnice a fost pus se pare sub semnul întrebării, după ce administraţia de la Tiraspol a anunţat că ar putea să nu-şi delege reprezentanţii, pentru că nu s-a negociat statutul lor.

Despre faptul că Republica Moldova şi Ucraina s-au înţeles să demarcheze hotarul pe segmentul transnistrean cu participarea experţilor de la Tiraspol se ştie încă de la sfârşitul lui noiembrie, cînd reprezentanţii noii puteri de la Chişinău şi autorităţile de la Kiev au reluat, după o pauză de câţiva ani, dialogul în această problemă. Se pare că anume partea moldoveană a fost cea care a insistat asupra includerii experţilor transnistreni în echipele tehnice, pentru a asigura exactitatea măsurătorilor nemijlocit pe teren. Tiraspolul a manifestat, iniţial, deschidere, oficialităţi transnistrene spunând că îşi doresc demult să ia parte la acest proces. Însă ieri, departamentul de externe de la Tiraspol a anunţat că numai Transnistria ar avea competenţa, şi nu Republica Moldova, să demarcheze hotarul cu Ucraina. Declaraţia a fost făcută în preajma consultărilor de luni din regiunea Odesa, unde sunt aşteptaţi şi experţii transnistreni.

Oficialităţi de la Chişinău au evitat să comenteze această turnură: dacă vor continua să-i convingă pe transnistreni să revină la consultări sau vor demarca hotarul fără ei.

Eugen Revenco
Expertul Eugen Revenco de la Asociaţia pentru politică externă, fost reprezentant al Chişinăului în comisia mixtă pentru demarcarea frontierei, crede că acţiunile Tiraspolului ar exprima de fapt interesele Federaţiei Ruse. Eugen Revenco e de părere că demarcarea frontierei fără experţi transnistreni ar fi în defavoarea Chişinăului. Experţi şi reprezentanţi ai autorităţilor locale transnistrene ar fi necesari pentru a preciza nemijlocit pe teren pe unde trece linia de demarcare a hotarului şi pentru a evita eventuale erori comise la măsurare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG