Linkuri accesibilitate

Republicanii apreciază discursul președintelui Obama de la Oslo


Diploma Premiului Nobel acordat lui Barack Obama
Diploma Premiului Nobel acordat lui Barack Obama

“Exista momente cind natiuni - acționînd singure sau impreună - vor considera utilizarea forței nu doar necesară dar și justificată din perspectivă morală”.

Presedintele Obama a primit ieri Premiul Nobel pentru pace, in conditiile in care Statele Unite poarta doua razboaie in strainatate. Cum priveste opozitia conservatoare discursul de la Oslo al presedintelui Obama ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Surprinzator, conservatorii au primit bine discursul in care presedintele a spus ca razboaiele din Irak si Afganistan sint justificate. Or, din perspectiva republicanilor, aceasta caracterizare seamana cu ceea ce declara predecesorul sau, George W. Bush. “Exista momente” – a spus Barack Obama, “cind natiuni – actionind singure sau impreuna—vor considera utilizarea fortei nu doar necesara dar si justificata din perspectiva morala”. “Imi place ce a spus – a declarat fosta candidata la functia de vice-presedinte, republicana Sarah Palin, continuind, “Fireste ca razboiul e ultimul lucru pe care si-l doresc americanii, dar e necesar. Trebuie sa oprim teroristii”.

La rindul sau, fostul presedinte republican al Camerei Reprezentantilor, Newt Gingrich a spus “Presedintele a inteles foarte clar ca a primit premiul prematur, dar s-a folosit de aceasta ocazie sa reaminteasca oamenilor ca in lume exista mult rau”. Gingrich crede ca e important ca America are un presedinte de stinga, care merge la Oslo si le spune membrilor comitetului Nobel ca nu ar fi liberi, ca nu ar putea sa acorde un premiu pentru pace, fara sa aiba posibilitatea de a folosi forta, atunci cind e necesar. “Cred ca a fost o alocutiune istorica” – a spus fostul deputat republican.

Obama este extrem de popular in Norvegia. Mii de persoane au tinut sa-l salute la hotelul unde cuplul presidential american a fost cazat. Dar entuziasmul pentru Statele Unite nu este impartasit de multi politicieni europeni, unii aflati in sala in care s-a acordat premiul. In fata celor prezenti, presedintele Obama a spus ca indiferent de erorile comise, Statele Unite au fost timp de peste sase decenii garantul securitatii globale. Un consultant republican a aratat ca cele spuse de Obama ar fi putut fi rostite de George W. Bush fara ca prea multa lume sa se mire. Walter Russell Mead, de la Consiliul pentru Relatii Internationale a adaugat insa, “Daca Bush ar fi spus acelasi lucru, lumea l-ar fi denuntat cu hotarire. Dar cind o face Obama lumea este incintata.
XS
SM
MD
LG