Linkuri accesibilitate

Ucraina și Polonia candidate la organizarea campionatului european de fotbal 2012


Ucraina considerată de UEFA insuficient pregătită.

UEFA ar urma să anunţe astăzi cât de pregătită este Ucraina să găzduiască împreună cu Polonia turneul final al campionatului european de fotbal din 2012. Detalii are Mircea Ţicudean.

Oficialii UEFA au început ieri la o reuniune în insulele portugheze Madeira, din Atlantic. Pe agendă se află un singur subiect, dar care pare destul de dificil: să examineze ce parte din campionatul european de fotbal din 2012 se va ţine în Ucraina. Mai exact, câte din oraşele ucrainiene care s-au oferit să găzduiască meciuri sunt pregătie cu adevărat şi dacă planul ca finala campionatului să aibă loc la Kiev rămâne în picioare. Ucraina a fost desemnată să organizeze turneul împreună cu vecina ei de la vest, Polonia.

Anul acesta, UEFA a confirmat că vor avea loc meciuri în patru oraşe poloneze, dar în privinţa Ucrainei lucrurile nu sjunt aşa de clare. Unii oficiali UEFA au avertizat că aproape toate proiectele ucrainiene legat de turneul final au mari întârzieri. Preşedintele UEFA, francezul Michel Platini, a luat până acum apărarea Ucrainei, dar încurajările lui au fost exprimate până ca Ucraina să fie lovită crunt de criza economică globală.
În mai, Platini a anunţat că sunt pregătite bine oraşele poloneze Varşovia, Gdansk, Poznan şi Wroclaw, dar că dintre oraşele ucrainiene numai Kievul este oarecum mai aproape de obiectivul fixat.

UEFA a acordat un nou răgaz până la 30 noiembrie pregătirilor de la Doneţk, Kharkiv şi Liov şi a confirmat, cu unele rezerve, că finala se va juca pe stadionul olimpic din Kiev. De atunci, ucrainienii au terminat construcţia stadionului „Metalist” din Kharkiv, cu 41.000 de locuri, şi arena Donbas, de la Doneţk. Nu sunt însă gata lucrările la stadionul Lemberg din Liov şi nici la cel din capitală.

Agenţia Reuters spune că decizia de astăzi a forului fotbalistic european va avea un mare impact la Kiev.
Ucraina se pregăteşte de alegeri prezidenţiale, programate pentru ianuarie, marcate deja de certuri aprinse între principalii candidaţi. Dacă UEFA dă un verdict negativ privind pregătirile Ucrainei pentru Euro 2012, este foarte probabil ca el să se transforme într-o nouă temă de campanie electorală, aşa cum s-a întâmplat şi cu epidemia de gripă.

Moda organizării în tandem a turneelor finale la fotbal, fie ele europene sau mondiale, pare să fie din ce în ce mai populară. Au fost mondiale în Japonia şi Coreea de Sud, Belgia şi Olanda au găzduit împreună campionatul european, la fel ca anul trecut Austria şi Elveţia. Noutatea lui Euro 2012 va fi că ambele ţări organizatoare sunt foste ţări comuniste, în tranziţie. Iar unii se tem că mesajul politic frumos al acestei premiere, adică Europa fotbalistică unită, ar putea fi umbrit de problemele specifice tranziţiei post-comuniste.
XS
SM
MD
LG