Linkuri accesibilitate

Ratarea celei de a 3-a tranşe a creditului FMI


Cauze: nefinalizarea bugetului de stat pe 2010 şi neadoptarea legii responsabilităţii fiscale

Romania a ratat si in aceasta luna accesarea celei de a treia transe din acordul de imprumut semnat cu Fondul Monetar International. Un miliard si jumatate de euro ar fi trebuit sa intre in visteria tarii, daca Romania ar fi respectat conditiile acordului: finalizarea bugetului de stat pe 2010 pina astazi 10 decembrie, si adoptarea legii responsabilitatii fiscale. Reprezentantii Fondului au declarat de altfel ca nu vor trimite o noua misiune in Romania pina cind nu se va instala un guvern stabil.

Contestarea celui de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale de catre socialisti nu face decit sa ingreuneze si mai mult situatia economica. Bursa autohtona a pierdut mai mult de cinci procente, iar mentinerea leului romanesc pe linia de plutire se face doar cu efortul continuu al Bancii Nationale, care pompeaza zilnic bani pe piata. Aminarea transei din imprumutul FMI este problematica fiindca o parte din banii asteptati ar fi fost folositi pentru plata pensiilor si salariilor bugetarilor.

Practic pentru a acoperi necesarul de finantare statul roman este obligat sa se imprumute pe piata bancara interna, costurile fiind mult mai mari: de la inceputul anului Ministerul de Finante din Romania a facut imprumuturi de cinci ori mai mari decit cele contractate pe intreaga perioada a anului trecut, iar suma totala despaseste 14 miliarde de euro. Acordul cu FMI si Banca Mondiala prevede un imprumut total pentru Romania de aproape 20 de miliarde de euro, dar pentru acesti bani dobinda este mult mai mica decit cea oferita de piata. Oamenii de afaceri si bancherii i-au avertizat pe socialisti ca nerecunoasterea alegerilor va agrava criza economica a Romaniei, in conditiile in care tara ar putea intra in perioada sarbatorilor de iarna fara sa aiba legea bugetului de stat pe anul viitor.

Derapajele economice adincite in ultimele doua luni de criza guvernamentala ar putea afecta inclusiv data prevazuta de Romania pentru aderarea la moneda europeana, considera Sebastian Vladescu, un fost ministru de finante liberal. Daca Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, isi doreste cu adevarat ca Romania sa adopte euro de la 1 ianuarie 2015, atunci acesta ar trebui sa accepte sa preia functia de premier pentru doi sau trei ani, crede fostul ministru liberal. In viziunea mai multor analisti romani situatia economica dramatica in care se afla tara ar putea fi remediata doar de actualul guvernator al Bancii Centrale, nu doar datorita priceperii sale in gestionarea finantelor, ci mai cu seama fiindca ar fi una dintre putinele personae care ar putea primi sustinerea necesara din partea tuturor partidelor parlamentare. Mugur Isarescu a spus insa inainte de alegeri ca la cei 60 de ani pe care ii are nu se considera destul de apt pentru o functie atit de epuizanta
XS
SM
MD
LG