Linkuri accesibilitate

Corupţia în Rusia - autorităţile îşi cheltuiesc energia pentru profituri proprii


Aleksei Dymovsky
Aleksei Dymovsky

Tineretul rus este obişnuit cu corupţia şi nu-şi dă seama că ar fi un lucru rău

Autorităţile din Rusia spun că luptă împotriva corupţiei endemice din ţară. Dar mulţi oficiali plătiţi ca să stârpească acest fenomen se numără ei înşişi printre corupţi. O relatare a corespondentului EL la Moscova Gregory Feifer este sintetizată de Mircea Ţicudean.

Evgheni Tkachuk era plecat într-o deplasare de serviciu când poliţiştii au făcut o vizită la el acasă, într-o suburbie a Moscovei, în toiul nopţii. Evgheni povesteşte că poliţiştii au vizitat mai întâi apartamentul soacrei sale, în aceeaşi clădire, dar cu un etaj mai sus. Apoi au început să bată cu pumnii în uşa apartamentului lui. Înăuntru se afla copilul său mic, iar poliţiştii zbierau c-o să spargă uşa.

Tkachuk, directorul unei mici companii de comerţ en gros, e acuzat de fraudă. Susţine că e nevinovat şi că presiunile autorităţilor au început după ce a refuzat să se lase şantajat de unul din partenerii de afaceri.

Este o situaţia larg-răspândită în Rusia de azi, susţine corespondentul nostru la Moscova. Atât de răspândită, încât mulţi sunt de părere că toată energia autorităţilor se cheltuieşte nu pe apărarea legii, cum ar fi normal, ci pe obţinerea de profit pentru buzunarele proprii.

Kirill Kabanov, un fost ofiţer în serviciile de securitate care conduce o organizaţie particulară numită Comitetul Naţional Anti-corupţie, spune că birocraţii de stat se numără printre cei mai bogaţi oameni din Rusia. Odată ce-ai ajuns într-un post de răspundere, spune Kabanov, dobândeşti un anume statut şi nu mai ai nimic de făcut decât să aduni banii pe care poţi să-i aduni. Birocraţii au maşinile şi vilele cele mai scumpe şi mai ales au sentimentul că sunt deasupra legii, spune Kabanov.

Luna trecută un maior de poliţie din sudul Rusiei a devenit o vedetă internaţională după ce a postat pe internet un video în care descrie cultura corupţiei din ţara sa. Alexei Dimovski şi-a criticat superiorii pentru că i-ar fi ordonat să aresteze oameni nevinovaţi şi pentru că l-au pus să muncească ore suplimentare fără plată. Dimovski a fost suspendat din funcţie şi este anchetat.

Activistul anti-corupţie Kirill Kabanov poartă armă când merge la serviciu. El spune că investigarea abuzurilor din sistem este un fel de război şi că poţi cerceta doar până la un anumit nivel. Spre vârful puterii e drum interzis.

Experţii cred că Kremlinul implementează sistemul corupţiei prin intermediul judiciarului. Avocatul Vladimir Volkov spune că Vladimir Putin, când a ajuns la putere în urmă cu un deceniu, şi-a asigurat controlul asupra procurorilor înlăturîndu-i pe cei care nu erau „loiali” din punct de vedere politic. „Cum poate vreun anchetator al procuraturii să aibă o opinie proprie?”, întreabă retoric avocatul.

Mulţi experţi în lupta cu corupţia spun însă că nu prezentul este cel mai îngrijorător, ci viitorul. Kirill Kabanov constată că tineretul Rusiei este obişnuit cu corupţia şi nici nu-şi dă seama că ar fi un lucru rău.
XS
SM
MD
LG