Linkuri accesibilitate

20.12.99 - București: Evocări la zece ani de la revoluția din 1989


Emil Hurezeanu
Emil Hurezeanu

Emil Hurezeanu despre atmosfera și activitatea de la Europa Liberă în ajunul și în timpul revoluției.

20 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească”. (Moderator: R. Călin Cristea).

Evocări la zece ani de la revoluția din 1989.

Emil Hurezeanu îşi aminteşte de decembrie 1989, la microfonul Europei Libere.

„În lunile noiembrie şi decembrie 1989, cred că am fost confruntaţi cu un fals război informaţional... Am ştiut de cele mai multe ori că se fac încercări de dezinformare. Am ştiut şi uneori le-am evitat. Alteori le-am folosit pentru că indiferent de intenţiile celor care vroiau să schimbe situaţia în ţară, pentru noi, redactorii Europei Libere şi bănuiesc pentru majoritatea locuitorilor României schimbarea regimului Ceauşescu, înlăturarea lui erau obiectivele cele mai importante.

Au început să vină în decembrie 1989 mesaje de la Moscova, mesajul scriitorului Ion Druţă, de exemplu, parvenit după Congresul al 14-lea PCR... Ion Druţă era un apropiat al lui Gorbaciov iar în toamna lui 1989 ne-a trimis o bandă înregistrată, de la Roma, cu un titlu foarte incitant : Cine a stins lumina ?”
(emisiunea originala, cu mesajul lui Ion Druţă, este în arhiva istorică a Europei libere, anul „1989”)

„Au venit şi telefoane de la Frankfurt, cineva care se prezenta de la cabinetul 2, al Elenei Ceauşescu, ne transmitea cifre fanteziste despre morţi şi răniţi, la două zile după începutul revoluţiei, la Timişoara...”

Emil Hurezeanu îşi încheie amintirile despre emisiunile speciale ale Europei Libere din decembrie 1989 cu istoria renumitei benzi, pe care se aude cum se trage la Timişoara, in 17 decembrie 1989: „53 de secunde care au ridicat ţara în picioare”, afirmă Hurezeanu dar şi 53 de secunde despre care nu se ştie, până astăzi de cine au fost imprimate si de cine au fost trimise la Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG