Linkuri accesibilitate

14.12.99 - București: Criza din PNŢCD


O demitere de premier și o criză ce vor slăbi poziția CDR în alegerile generale din 2000.

14 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Cristian Teodorescu; comentariu: Ș. Orescu).

Criza din PNŢCD”.

Ca jurist, actuala criză ridică o serie de semne serioase de întrebare: în primul rând, instituţia abilitată să demită un prim ministru este Parlamentul, nu preşedinţia. Opoziţia intenţionează acum să depună o moţiune de cenzură, premierul demis Radu Vasile va contesta decizia la Curtea constituţională – tot atâtea fapte care, crede Şerban Orescu, vor slăbi pozitia CDR şi a preşedintelui Emil Constantinescu în alegerile generale din 2000.

Şerban Orescu avertizează că s-a creat acum un precedent periculos şi că demiterea abuzivă a premierului de către un alt preşedinte s-ar putea repeta, în detrimentul democraţiei.

Întrebat dacă acum se poate vorbi de o dictatură prezidenţială, premierul demis a declarat într-un interviu cu Evenimentul Zilei: „Nu! Dar o tendinţa serioasă în această direcţie!”

Însemnă această criză un pericol existenţial pentru PNŢCD ? Nu este exclus, dar mult depinde de persoana care va veni la conducerea acestui partid istoric. Până una, alta, Radu Vasile îşi va relua funcţia de secretar general.
XS
SM
MD
LG