Linkuri accesibilitate

10.12.99 - România invitată să înceapă negocierile de aderare la UE


Emil Constantinescu
Emil Constantinescu

Președintele Emil Constantinescu: „E o zi frumoasă pentru România și Europa...”

10 decembrie 1999

Extras din emisiunea „Actualitatea românească” (Moderator: Radu Călin Cristea, corespondent: Dan Alexe)

România invitată să înceapă negocierile de aderare la UE.

„E o zi frumoasă pentru România şi pentru Europa. La 10 ani de la căderea comunismului, români îşi văd împlinite idealurile în numele cărora s-au jertfit eroii revoluţiei din decembrie 89 şi aspiraţia lor legitimă de a face parte din familia democraţiilor europene” – a declarat preşedintele Emil Constantinescu după ce România a fost invitată să înceapă negocierile de aderare la Uniunea europeană, alături de alte 5 state.

Decizia a fost luată astăzi, la reuniunea la vârf a Uniunii Europene de la Helsinki.

După această decizie, Uniunea Europeană se află în negocieri de aderare cu 12 ţări candidate. Liderii europeni, relatează de la Helsinki corespondentul Europei Libere Dan Alexe, nu au ascultat cererile insistente ale Rusiei de a nu începe negocieri cu Letonia, pe care o acuză de discriminare împotriva rusofonilor.

Liderii europeni au renunţat şi la ideea de a pune unor ţări candidate, cum erau România şi Bulgaria, precondiţi pentru deschiderea negocierilor. Situaţia lor economică va fi re-evaluată până în martie. România şi Bulgaria sunt singurele ţări candidate supuse încă obligativităţii vizelor.

Cu ocazia summitului, Eurostat a dat publicităţii o serie de date comparative pentru ţările candidate: în România şi ţările baltice se înregistrează cea mai scăzută longevitate (64 – 65 de ani pentru barbati). România, Bulgaria şi Lituania au cel mai mic PIB pe cap de locuitor, de 4 ori mai mic decât media europeană.
România şi Bulgari sunt şi singurele ţări cu o creştere negativă a producţiei industriale.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG