Linkuri accesibilitate

Ziarele centrale româneşti urmăresc scrutinul din parlamentul moldovean


La Bucuresti, ziarele au fost bulversate de inversarea rezultatului alegerilor prezidentiale

Aproape sufocata de asteptarea rezultatelor pentru alegerile prezidentiale din Romania, stirea privind scrutinul prezidential de la Chisinau abia s-a streccurat azi in cateva cotidiene, in special in editiile electronice. De dimineata, cititorii erau informati ca la Chisinau are loc al doilea tur pentru alegerea presedintelui, dar peste zi s-a adaugat stirea ca Partidul Comunistilor a boicotat si de aceasta data votul. Sub titlul “Marian Lupu l-a rugat pe Voronin sa-l faca presedinte”, Gardianul a pomenit pe pagina electronica despre intrevederea candidatului Aliantei pentru Integrare Europeana cu liderul comunist Vladimir Voronin. In Jurnalul national, in stirea despre intrunirea Parlamentului pentru scrutin, poate fi citita declaratia liderului democrat Marian Lupu: “Daca vor fi plecari de la PCRM si vor veni cu solicitarea de a veni la Partidul Democrat din Moldova, vom ramane deschisi pentru a discuta aceste initiative, deoarece suntem ambele partide pe segmentul de centru-stanga”. Pe parcursul zilei, Romania libera a preluat afirmatia premieruluiVlad Filat, potrivit caruia,“frica ar fi cea care guverneaza Partidul Comunistilor”. “Au fost jocuri de scindare a Aliantei – a mai spus Filat, citat aici.

La Bucuresti, ziarele centrale au fost destul de bulversate de inversarea rezultatului alegerilor prezidentiale. Dupa anuntarea azi dimineata, de catre Biroul Electoral Central, a victoriei lui Traian Basescu, un numar mare de stiri si comentarii discuta ce consecinte va avea preluarea presedintiei de catre Mircea Geoana, cel anuntat drept castigator aseara de catre institutele de sondaj. Pe pagina electronica a Evenimentului zilei, de pilda, se află si acum postat articolul lui Mircea Marian, care dezvolta ideea unui mare pericol: nu se stie ce va face Mircea Geoana la Cotroceni, in ce directie vor merge lucrurile in Romania, mai ales in economie.

Gardianul rezerva un titlu votului romanilor din afara granitelor Romaniei, respectiv celor peste 8 milioane de alegatori. Referitor la Republica Moldova, articolul vorbeste despre “Polarizare politica si posibil turism electoral la Chisinau”, amintind optiunile de vot ale lui Marian Lupu (Mircea Geoana) si respectiv Dorin Chirtoaca (pentru Traian Basescu). “Turismul electoral” s-ar regasi in ceea ce comunistii moldoveni au semnalat deja inclusiv pentru televiziunile romanesti: alegatori transportati in autobuze catre sectii de votare mai putin aglomerate, prin decizia primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca.
XS
SM
MD
LG