Linkuri accesibilitate

Baromentul de Opinie Publică repudiază poziţia PCRM


Arcadie Barbăroşie (IPP)
Arcadie Barbăroşie (IPP)

Majoritatea respondenţilor resping ideea alegerilor anticipate şi sunt în favoarea alegerii preşedintelui prin vot direct

Majoritatea populaţiei RM consideră că eşecul repetat al alegerii preşedintelui nu trebuie să conducă la dizolvarea parlamentului şi organizarea alegerilor parlamentare anticipate, arată BOP realizat de Institutul de Marketing şi Sondaje. Potrivit aceleeaşi surse jumătate din opozanţii anticipatelor se pronunţă pentru modificarea Constituţiei pentru a evita organizarea unor noi alegeri parlamentare.

În acelaşi timp BOP arată că responsabilitatea pentru anticipate o poartă în cea mai mare parte PCRM, iar într-o măsură mai mică şi partidele AIE. Intenţiile de vot, potrivit sondajului, reflectă o primă schimbare semnificativă a raportului de forţe dintre PCRM şi partidele AIE. BOP arată că dacă s-ar organiza alegeri parlamentare, PCRM ar acumula 26 la sută din voturi, faţă de 35 de procente de voturi cumulate ale PDM, PLDM şi PL, membre ale AIE.

Majoritatea populaţiei consideră că lucrurile în RM merg într-o direcţie greşită, arată BOP. Totuşi, percepţia cetăţenilor s-a schimbat în comparaţie cu vara acestui an, când de aceeaşi părere erau cu peste 10 la sută mai multe persoane, remarcă directorul IPP, Arcadie Barbăroşie: „Este şi o reflectare a faptului că s-au realizat alegerile parlamentare, lucrurile s-au mai stabilizat niţel în ţară şi este un credit de încredere acordat de către populaţie în fond noii guvernări.”

Potrivit BOP, mai puţin de un procent din cetăţeni se arată îngrijoraţi de actuala situaţie politică, restul fiind neliniştiţi de starea lor materială. Totuşi peste 60 la sută din cei chestionaţi nu vor alegeri parlamentare anticipate, iar jumătate din aceştia consideră că ele trebuie evitate prin modificarea Constituţiei. BOP arată că în cazul modificării legii supreme, aproape 70 la sută din cetăţeni ar opta pentru a putea vota în mod direct preşedintele. În acelaşi timp, vina pentru declanşarea alegerilor anticipate cade în proporţie de 30 la sută pe umerii PCRM şi în proporţie de 20 la sută pe partidele AIE, arată sondajul.

Directorul IMAS, Doru Petruţi consideră că responsabilitatea pentru declanşarea anticipatelor va afecta toate partidele parlamentare: „Lucrurile se întâmplă în ambele tabere. Atât electoratul comuniştilor îi sancţionează pe aceştia pentru faptul că s-a ajuns în situaţia dată. Dar acelaşi lucru se întâmplă cu electoratul Alianţei, care răspunde la modul – aţi ajuns acolo, v-am votat, trebuia să rezolvaţi situaţia, n-aţi rezolvat-o – vina e şi a voastră.”

Potrivit sondajului, PCRM a pierdut în jur de 5 la sută în intenţiile de vot faţă de alegerile din 29 iulie. Realizatorii BOP spun că cea mai mare parte a susţinătorilor PCRM au migrat la PDM, creditat cu 14 la sută, lucru care se întâmplă datorită popularităţii lui Marian Lupu, care îl devansează la acest capitol pe Vladimir Voronin. Potrivit studiului PLDM şi PL sunt celelalte partide care ar accede în Parlament, fiind creditate cu 13 şi respectiv 8 la sută.
Previous Next

XS
SM
MD
LG