Linkuri accesibilitate

Testul 7 aprilie: picat de instanţele judiciare


Vice-ministrul de Justiţie Oleg Efrim despre măsurile legislative necesare pentru fortificarea drepturilor omului

In fiecare luni, la rubrica „Dreptul Tau”, Radio Europa Libera identifica incalcari ale drepturilor omului si le aduce la urechea ascultatorului. Astazi am discutat cu Oleg Efrim, viceministru al Justitiei, ex- avocat parlamentar care stie in detalii situatia din domeniul drepturilor omului si vine si cu soluţii.

Europa Libera: Care sunt cele mai grave incalcari sau tendinte de încalcare oarecum sistematica a derpturilor omului în ultimii ani?

OLEG EFRIM: Din experienta de avocat parlamentar, marea majoritate a plangerilor, care constituiau ¼ din toate plangerile, se refereau la incalcarea dreptului la un proces echitabil. Deci cele mai multe plangeri erau formulate impotriva hotararilor si sentintelor instantelor judecatoresti. Oamenii simteau ca aceste hotarari nu sunt echitabile. O alta parte de plangeri tineau de conditiile de detentie in penitenciarele noastre. Era un numar mare de plangeri referitor la modul in care activeaza autoritatile statului, ceea ce numim noi birocratie. Se tergiversau examinarea anumitor cereri legale ale cetatenilor sau se dadeau solutii vadit contrare legii si asa mai departe. Dupa 7 aprilie au fost multe plangeri legate de tortura si rele tratamente.

Europa Libera: Avand in spate istoria evenimentelor din 7 aprilie, cat de mult aceasta a agravat starea generala din sfera drepturilor omului?

OLEG EFRIM: Testul 7 aprilie a fost picat de toate institutiile statului. Ma refer la instantele judecatoresti, la procuratura. Ceea ce s-a intamplat la 7 aprilie reprezinta un motiv serios pentru a redresa situatia, pentru a intreprinde toate actiunile necesare ca sa nu admitem nici pe departe ceea ce s-a intamplat pe 7 aprilie.

Europa Libera: Cum anume are de gând ministerul justitiei sa schimbe în bine starea de lucruri în domeniul drepturilor omului?

OLEG EFRIM: Avem un plan concret de actiuni in domeniul drepturilor omului. El este o urmare logica a programului de guvernare a actualului guvern. Este vorba in primul rand de adoptarea planului national de actiuni pentru perioara 2010-2014 care va cuprinde un set de actiuni care urmeaza sa fie realizate atât la nivel legislativ cat si la nivel de aplicare a legilor pentru a fortifica segmentul si pentru a redresa situatia in domeniul drepturilor omului.

Europa Libera: Aţi putea detalia niste masuri mai concrete?

OLEG EFRIM: Acţiuni incepand de la cele in domeniul justitiei, in domeniului fortificarii institutiei nationale de protectie a drepturilor omului, institutia avocatilor parlamentari. Este vorba de actiuni de reformare a ministerului de interne si a institutiilor de detentie provizorie. Urmeaza sa asiguram transferul acestor institutii din subordinea MAI in subordinea Ministerului Justiţiei, urmeaza sa realizam constructia a 8 case de arest.

Europa Libera: Republica Moldova este ţara cu cele mai multe plângeri la CEDO pe cap de locuitor. Experţii spun ca numarul dosarelor va creste in timpul apropiat din cauza incalcarilor comise în perioada guvernari comuniste. Veti întreprinde ceva pentru a evita condamnarile la CEDO si penalizarile financiare, de regula, destul de substantiale?

OLEG EFRIM: Da, este rusinos ca am devenit o mostra pentru toata Europa de aplicare a Conventiei Europene pentru Drepturile Omului. Noi insa trebuie sa fim intelepti si sa tragem invataturile ce se cuvin, astfel incat sa intrepridem masuri sistemice pentru a nu admite in continuare sa fim condamnati. Daca vom adopta aceste masuri care se impun dupa ce luam act de la fiecare hotarare de la CEDO, atunci asta va inlatura pe termen mediu si lung orice violare a drepturilor omului in tara noastra.

Nu se vor mai repeta acele grave incalcari care au fost admise de precedenta guvernare. Vor mai fi inca hotarari de codamnare la CEDO pentru ca procedurile dureaza, iar cele care vor urma vor fi rezultatul actiunilor celeilalte guvernari. In continuare nu vom mai admite ca solutiile sa nu fie gasite la nivel national. Instantele judecatoresti trebuie sa ofere protectie la nivel national si nu sa ramana CEDO ultima instanta unde pot sa obtina dreptate cetatenii acestei ţari.
Previous Next

XS
SM
MD
LG