Linkuri accesibilitate

Alegeri prezidențiale eșuate - Alegeri anticipate la orizont


Marian Lupu vorbind la sesiunea de alegeri a Parlamentului
Marian Lupu vorbind la sesiunea de alegeri a Parlamentului

AIE și Partidul Comuniștilor poartă fiecare o parte din responsabilitate, este de părere analistul Igor Boțan

Igor Botan: Daca ar fi sa consultam textul Constitutiei vom vedea ca sintem deja in cimpul articolului care prevede necesitatea dizolvarii Parlamentului. Este adevarat ca o alta clauza a Constitutiei spune ca timp de un an de zile Parlamentul nu poate fi dizolvat mai mult decit o data. De aceea va trebui sa asteptam pina in luna iulie cind se va implini un an de la dizolvarea parlamentului de catre Vladimir Voronin si atunci vom putea incepe numaratoare.

Vasile Botnaru: Tot ce se va intimpla acum rau va fi pus in circa cui?

Igor Botan: Responsabila pentru guvernare este Alianta pentru Intergrare Europeana, dar Partidul comunistilor poarta partea sa de vina pentru faptul ca s-a dedat boicotului in conditiile in care au fost mesaje pozitive din partea FMI, a altor finantatori care au semnalat ca in situatie de stabilitate politica Republica Moldova se poate bucura de un suport substantial din partea acestor donatori. Probabil o parte din suport Republica Moldova va obtine-o, insa cred ca si Alianta are argumente foarte puternice pentru a convinge cetatenii ca Partidul comunistilor a dat dovada de un comportmanrt iresponsabil.

Vasile Botnaru: Comunistii spera sa converteasca instabilitatea, care mai curind ca va exista, in voturi ale suporterilor. Intr-un an de zile credeti ca ar putea ramine in ascendenta sau ar putea pastra miscarea inertiala?

Igor Botan: Putem spune ca exista o singura problema, problema problemelor, daca putem spune asa: unitatea Aliantei pentru Integrare Europeana. Daca aceasta Alianta rezista si mai exista o conditie – sa fie eficienta in guvernare, atunci PCRM nu are sanse sa se revanseze.

Vasile Botnaru: Dumitru Diacov a declarat ca PCRM a dorit de fapt sa obtina promisiuni foarte clare ca in schimbul votarii presedintelui Lupu sa fie debarcat guvernul Filat, sa fie inlocuit speakerul Mihai Ghimpu, eventual cu Vladimir Voronin. Prin urmare, asa cum a spus Diacov, comunistii au vrut sa revina imediat, acum la putere cu ajutorul democratilor. Acesta sa fie ultimul test pe care l-au sustinut democratii respingind aceasta propunere “subversiva” a comunistilor?

Igor Botan: Daca Partidul Democrat ar fi acceptat sa procedeze de aceasta maniera cred ca s-ar fi compromis pentru totdeauna. Din acest punct de vedere PD desigur ca a trecut testul de onestitate si in continuare cred ca are sanse foarte bune sa cucereasca inca un segment din cel al PCRM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG