Linkuri accesibilitate

Partidul Comuniștilor între ciocan și propria seceră


Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

In ajunul alegerii repetate din Parlament a președintelui țării, opiniile analistului politic Arcadie Barbăroșie și cele ale locuitorilor Chișinăului.

Astăzi în Parlament are loc votul repetat pentru alegerea şefului statului. Singurul candidat este liderul democrat, Marian Lupu. În ajun, opoziţia comunistă părea decisă să nu voteze preşedintele. Despre consecinţele votului din Parlament discutăm cu analistul politic Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului pentru Politici Publice.

Vox pop.

Radu Benea: Dle Barbăroşie, dacă ar fi să tragem o linie, după lunga perioadă de tensiuni şi incertitudini politice, cu ce predispoziţii vin astăzi în Parlament majoritatea parlamentară şi fracţiunea comunistă de opoziţie?

Arcadie Barbăroşie: Eu aş zice că deocamdată este în incertitudine, nu se ştie clar cum vor proceda deputaţii comunişti, iar deputaţii din fracţiunea majoritară ştiu pentru cine vor vota. Nu ştiu exact şi cum vor proceda în cazul când nu va fi ales astăzi preşedintele Republicii Moldova.

Radu Benea: Dar s-a făcut tot posibilul din partea majorităţii şi din partea PCRM ca să se ajungă la un compromis?

Arcadie Barbăroşie
: După mine nu s-a făcut tot posibilul de a se ajunge la o înţelegere, deşi candidatul AIE, Marian Lupu, a venit cu propuneri concrete adresate PCRM, aceste propuneri nu sunt comprehensive. Se pare că acestea nu au fost discutate îndeajuns chiar în interiorul Alianţei şi iată că PCRM, deocamdată, nu a venit cu nicio declaraţie privind acceptarea sau neacceptarea lor. Nu au făcut totul nici deputaţii PCRM pentru a se ajunge la un compromis, deşi din partea unor deputaţi comunişti s-au auzit declaraţii de susţinere a dlui Marian Lupu, mai exact, declaraţii care ar însemna că PCRM nu vrea alegeri anticipate, cel puţin o parte din deputaţii comunişti nu vor alegeri anticipate, totuşi nu este prea clar cum se vor comporta deputaţii comunişti.

Radu Benea: Credeţi că vocile disidente până la urmă ar putea să rămână fără impact major?


Arcadie Barbăroşie: Chiar îmi este greu să zic pentru că există o disciplină die fier în rândul deputaţilor din fracţiunea comunistă, dar unele declaraţii au fost făcute de deputaţi care nu sunt membri ai PCRM, dar şi a deputaţilor comunişti. Va fi posibilă o scindare? Îmi este greu să zic şi riscurile sunt mari pentru PCRM în ambele cazuri, dacă se votează sau dacă nu se votează. Eu înţeleg elita comunistă, dacă îl votează pe Marian Lupu înseamnă că cedează, dacă nu votează, se merge pe calea alegerilor anticipate, care nu este clar când vor fi organizate pentru că AIE are ceva instrumente prin care să facă presiuni asupra PCRM, să submineze ratingul acestuia, prin care să-i mai micşoreze din electorat. Cu atât mai mult cu cât sondajele de opinie publică arată o scădere a ratingului PCRM împreună cu ratingului încrederii populaţiei în liderul acestuia, Vladimir Voronin.

Radu Benea: Dacă votează sau nu votează astăzi preşedintele, PCRM este între ciocan şi nicovală?


Arcadie Barbăroşie: Partidul Comuniştilor este între ciocan şi secera lor proprie, pentru că se pare că au ratat momentul oportun de începere a unei reorganizări, deci este evident că Partidul Comuniştilor se scindează în diferite grupări de diferită coloratură.

Radu Benea: Dle Barbăroşie vă mulţumim pentru acest interviu.
XS
SM
MD
LG