Linkuri accesibilitate

Prezidenţialele din România - turul II


O cursă strînsă între Traian Băsescu şi Mircea Geoană

Aproape un sfert dintre romanii inscrisi pe listele electorale votasera pina la prinz, dar in capitala Romaniei studentii si cei care nu au acte de rezidenta stau la cozi infernale pentru a putea vota.

Si la sectiile de vot din afara tarii este inghesuiala iar Ministerul de Externe recomanda bunaoara romanilor din Viena sa mearga la Bratisava pentru a-si exercita dreptul electoral. In orice caz se pare ca participarea romanilor din diaspora la vot aproape s-a dublat fata de turul intii al alegerilor prezidentiale.

Cercetarile sociologice care pregatesc sondajele de la inchiderea urnelor sugereaza o cursa extrem de strinsa intre presedintele in functie, Traian Basescu si liderul socialistilor Mircea Geoana. Diferentele dintre ei sint de doua maximum trei procente, ceea ce inseamna ca s-ar putea sa nu stim in aceasta tara cine este cu adevarat invingatorul. In cele mai multe dintre aceste cercetari conduce socialistul Mircea Geoana, insa lucrurile s-ar putea sa se schimbe, fiindca in mod traditionala electoratul de stinga voteaza mai devreme, in vreme ce alegatorii de dreapta prefera sa voteze mai spre seara.

E posibil ca in acest tur sa voteze mai multa lume decit in primul tur, fiindca de pilda acum doua saptamini votasera pina la prinz 20 la suta dintre alegatori, in vreme ce astazi votasera pina ora 13, peste 24 la suta. La primul tur al alegerilor prezidentiale votasera aproape 54 la suta dintre cei aflati pe listele electorale, iar rezultatele finale l-au asezat pe Traian Basescu pe primul lor, urmat la mai putin de doua preocente de liderul socialistilor, Mircea Geoana.

Intre cele doua tururi de scrutin insa Mircea Geoana a reusit sa faca o alianta cu liberalii si maghiarii, garantind in plus ca dupa alegeri va putea face un guvern stabil avindu-l in frunte de primarul german al Sibiului, Klaus Johannis.

In schimb Traian Basescu a reusit sa puncteze mai bine in dezbaterea finala, iar campania negativa declansata de adversarii sai s-a intors impotriva acestora, postrivit unor cercetari care nu au fost date publicitatii.

La ora 21 patru institute de sondare a opiniei publice vor prezenta rezultatele sondajelor facute la urne, dar daca cei doi contracandidati vor fi greu de departajat si vor ramine in marja de eroare de trei la suta atunci va trebui sa asteptam pina miine pentru a afla cine va fi presedintele Romaniei.
XS
SM
MD
LG