Linkuri accesibilitate

România în ajun de prezidenţiale


O confruntare între generaţii, mentalităţi şi animozităţi

Aproape 30 la suta dintre romanii vor da miine un vot negativ, in vreme ce ceilalti 70 la suta merg pentru a-si sustine preferatul. Duminica are loc al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Romania in care se confrunta presedintele in functie Traian Basescu si liderul socialistilor Mircea Geoana.

Potrivit ultimului sondaj de opinie facut de INSOMAR, mai mult de jumatate dintre votantii presedintelui in functie au sub 34 de ani, in vreme ce peste 50 la suta din electoratul liderului socialist a depasit 50 de ani.

Mircea Geoana a preluat electoratul traditional al socialistilor: este vorba mai ales despre oameni simpli, pensionari, care locuiesc la tara, care nu citesc ziare si care sint foarte putin informati. Aproape 60 la suta din votantii liderului socialist provind in mediul rural. Peste 40 la suta dintre votantii lui Mircea Geoana au doar studii elementare. Practic electoratul liderului socialist este format din persoane care au nevoie de asistenta sociala, care spera sa obtina mai multa siguranta pentru ziua de mine.

Prin contrast, votantii presedintelui Traian Basescu provin masiv din orasele mari, au cel putin liceul, sint persoane informate, care citesc ziare si carti. Aproape 60 la suta din electoratul presedintelui in functie este din vestul Romaniei, din Ardeal, regiunea istorica cea mai dezvoltata a tarii, care voteaza in mod traditional candidatii de dreapta. Bazinul electoral al presedintelui in functie este destul de omogen si este compus nu doar din oraseni proveniti din clasa medie, ci si din tarani, mai mult sau mai putin bine situati, de aceea mesajul lui Traian Basescu in aceasta campanie electorala nu s-a rezumat doar la reformele statului ci si la nedreptatile pe care justitia sau sistemul medical le face oamenilor simpli, vulnerabili si lipsiti de aparare.

Balanta voturilor va fi insa inclinata in favoarea unuia sau celuilalt in functie de deciziile pe care le va lua electoratul liberal, indemnat de liderii Partidului National Liberal sa voteze candidatul socialist. Practic cei 20 la suta de votanti liberali vor decinde mine daca Traian Basescu va ramine sau nu presedinte.

Politigraf

XS
SM
MD
LG