Linkuri accesibilitate

Dezbaterea TV Băsescu - Geoană


Liderul PSD a pledat pentru coerenţă în politică, preşedintele în funcţie a pus accentul pe reforme

Aproape cinci milioane de romani au urmarit aseara dezbaterea finala dintre cei doi candidati ramasi in cursa pentru presedintie: liderul socialistilor Mircea Geoana si presedintele in functie Traian Basescu. Fiecare a raspuns exigentelor propriilor simpatizanti, insa in batalia pentru electoratul liberal, probabil ca Traian Basescu a reusit sa puncteze de mai multe ori.

Liderul socialistilor si-a urmat strategia de campanie prin care a incercat sa convinga ca el este cel care poate aduce liniste si coerenta in politica romaneasca. A invocat permanent faptul ca are in spate o majoritate si un premier gata sa se apuce de treaba subliniind in acest fel faptul ca Traian Basescu nu are inca o solutie pentru iesirea din criza guvernamentala in care se afla Romania.

De partea cealalta Traian Basescu a mizat pe spiritul reformator al electoratului sau si a vorbit despre necesitatea schimbarilor. Socialistul Mircea Geoana a promis locuri de munca, salarii mai mari, pe scurt un stat social puternic. Dimpotriva, Traian Basescu sustine in continuare un stat minimal, taxe mai mici si o justitie mai puternica.

Ceea ce i-a departajat insa de la inceput pe cei doi a fost atacul presedintelui in functie impotriva liderului socialistilor pornind de la faptul ca Mircea Geoana ii facuse in noaptea dinaintea dezbaterii o vizita proprietarului Realitatea tv, cea mai puternica televiziune autohtona de stiri. In conditiile in care tema parincipala a campaniei presedintelui Basescu a fost manipularea facuta de asa numitii moguli media, vizita contracandidatului sau in miez de noapte acasa la unul dintre acestia nu a facut decit sa-i subrezeasca pozitia socialistului Mircea Geoana. Informatia despre aceasta intimplare a aparut chiar inaintea duelului televizat pe internet, insotita de fotografii lamuritoare, facute de ziaristii de la revista Academia Catavencu.

Aceasta lovitura a dezechilibrat si mai mult o dezbatere in care presedintele Romaniei s-a dovedit mai spontan, mai sigur pe sine, cu mai mult simt al umorului, in vreme ce liderul socialistilor a venit cu temele facute ca un scolar constiincios, care din cind in cind incearca sa-i imite pe obraznicii clasei, aruncind replici disproportionate si crispate.

Dincolo de acest tablou, presedintele in functie a punctat si la discutia privitoare la politica externa, desi liderul socialistilor este diplomat de cariera. Traian Basescu a insistat din nou asupra vizitelor secrete pe care Mircea Geoana le-a facut la Moscova in acest an, acuzindu-l ca este mai interesat de propria sa ascensiune decit de interesele nationale. Astazi ambasadorul rus la Bucuresti, Alexander Churilin a tinut sa spuna pentru a aplana scandalul ca Moscova nu doreste sa se implice in campania electorala, dar ca nu stie citam “cum ar putea putea fi interzise vizitele actorilor politici in Rusia”, mai cu seama ca “Razboiul rece s-a incheiat”. Candidatul socialistilor nu a stiut sa explice coerent de ce a tinut ascunse calatoriile la Moscova, dar a precizat ca doreste o colaborare pe baze comerciale a Romaniei cu vecinii de la Rasarit si l-a acuzat pe presedintele in functie ca ar fi batut cu pumnul in masa in aceste relatii. Traian Basescu s-a aparat si a reamintit ca a fost cel mai mare sustinator al atragerii Ucrainei in NATO, ca gazele cumparate de Romania s-au ieftinit cu 30 la suta si ca legaturile cu Republica Moldova s-au intarit de la schimbarea puterii la Chisinau.
XS
SM
MD
LG