Linkuri accesibilitate

Administraţia americană sondează modalităţile de combatere a şomajului


Preşedintele Barack Obama
Preşedintele Barack Obama

Preşedintele Obama insistă că sarcina creării de noi locuri de muncă revine sectorului privat

Barack Obama a organizat o reuniune la Casa Alba, menita sa gaseasca solutii pentru criza de locuri de munca. El a spus ca ia in considerare idei intre care unele vizeaza stimularea comertului, altele avantaje fiscale. Realitatea cu care este confruntata administratia democrata este ca pierderile de locuri de munca, in timpul recentei crize, au depasit pe cele din anii 30 – cea mai serioasa recesiune din America, in ultimul secol.

“A fost un an greu, cu multa incertitudine” – a spus Barack Obama, in dialog cu circa 100 de lideri de firme, profesori, reprezentanti ai micilor afaceri si sindicatelor, precum si oficialitati locale. Seful executivului american a spus ca unele dintre ideile prezentate pot fi puse in aplicare de indata, altele necesita aprobarea Congresului. Fapt este ca o cifra a somajului de peste 10 la suta invita la actiune grabnica.

Dar in conditiile in care tara are deficite bugetare record, Obama s-a grabit sa adauge ca speranta crearii de noi locuri de munca nu sta in actiunea statului ci in cea a sectorului privat. El a repetat ca resursele si mijloacele guvernului federal sint limitate. Se anticipeaza ca cifrele pentru luna noiembrie vor fi chiar mai rele decit in octombrie – cind somajul a fost de 10.2%. Congresul are intentia sa aloce circa 70 de miliarde de dolari pentru lucrari publice si alte actiuni generatoare de locuri de munca.

Reuniunea de la Casa Alba a debutat cu o alocutiune a presedintelui Obama urmata de sesiuni separate explorind diverse cai de rezolvare a crizei. Presedintele a participat la grupul de lucru care a abordat crearea de locuri de munca in domenii ecologice si care vizeaza surse alternative de energie.

Vice-presedintele Biden s-a adresat unui grup de lideri de mari companii, intre care Google, Xerox si Boeing, spunindu-le ca fara aportul lor, redresarea economica nu va deveni realitate. Biden a adaugat ca cifre macro-economice datatoare de speranta sint o veste buna, dar ca pentru cei 10 milioane de someri, economia se afla inca in recesiune.

Republicanii din opozitie au organizat si ei o masa rotunda, avind acelasi obiectiv. Acolo experti au spus ca cea mai buna cale pentru administratie sa rezolve problema este reducerea datoriei fiscale, diminuarea regulilor impuse economiei si scaderea dimensiunii si influentei statului.
XS
SM
MD
LG