Linkuri accesibilitate

03.12.99 - Mitropolia Basarabiei versus Republica Moldova la CEDO


Sediul CEDO de la Strasbourg
Sediul CEDO de la Strasbourg

Vlad Cubreacov: "Noi suntem gata să cerem scoaterea de pe rol a dosarului dacă autorităţile de la Chişinău admit în legalitate Mitropolia Basarabiei"

Moderator Dan Ionescu: Legalizarea Mitropoliiei Basarabiei - o tema care ii preocupa atit pe credinciosii apartinind acesteia cit si pe o serie de organizatii internationale pentru apararea drepturilor omului. Despre demersurile pe linga Curtea Europeana pentru Drepturile Omului, relateaza Sergiu Praporscic:

Sergiu Praporscic: Pina la 2 februarie anul 2000, guvernul Republicii Moldova urmeaza sa prezinte CEDO motivele pentru care refuza, de aproape 8 ani, sa treca in legalitate mitropolia Basarabiei. Recent, grefierul sectiunii 1 a Curtii, Mike Oball a expediat o scrisoare pe numele executivului de la Chisinau in care acesta este instiintat despre existenta dosarului Mitropolia Basarabiei impotriva Republicii Moldova. Dosarul a fost deschis de inalta Curte la solicitarea Mitropoliei Basarabiei si a 12 cetateni ai Republicii Moldova. Ca urmare, guvernul Republicii Moldova a adresat o scrisoare legislativului in care se arata ca autoritatile au doua cai de depasire a situatiei : sau Republica Moldova va aparea in fata instantei de la Strasbourg justificindu-si deciziile de pina acum, sau va evita confruntarea cu Mitropolia Basarabiei, propunind o solutie amiabila a cazului. Solicitat de noi, presedintele subcomisiei parlamentare pentru culte Vlad Cubreacov, reprezentantul Mitropoliei Basarabiei la proces, a declarat ca, in cazul in care guvernul va refuza in continuare sa legalizeze Mitropolia Basarabiei, atunci risca sa piarda procesul in instanta de la Strasbourg. Ceea ce inseamna ca ar putea suporta o penalizare de zeci de milioane de dolari.

Vlad Cubreacov : „Oricum, noi suntem increzatori ca acest caz poate avea o solutie acceptabila si pentru Mitropolia Basarabiei si pentru autoritati. Noi suntem gata sa ne retragem in orice moment plingerea de la CEDO si sa cerem scoaterea de pe rol a dosarului care ne priveste in cazul in care autoritatile de la Chisinau ar admite in legalitate Mitropolia Basarabiei”.

Sergiu Praporscic : Reprezentantul Mitropoliei la proces Vlad Cubreacov l-a acuzat pe presedintele Parlamentului de faptul ca ar fi incalcat confidentialitatea procedurilor Curtii Europene, expediind toate documentele parvenite pe acest caz de la Strasbourg Mitropoliei Moldovei.

Vlad Cubreacov: „In calitate de presedinte al subcomisiei pentru culte din parlament si secretar al comisiei pentru drepturile omului, vreau sa imi exprim nu numai regretul, dar chiar revolta in legatura cu faptul ca presedintele parlamentului, Dumitru Diacov incalcind confidentialitatea procedurii scrise a CEDO a implicat structura locala a Patriarhiei Moscovei in relatia care priveste exclusiv Mitropolia Basarabiei si Republica Moldova, ca stat. Toate documentele sosite de la CEDO in cazul Mitropoliei Basarabiei, prin indicatia scrisa a presedintelui Parlamentului Dumitru Diacov, au fost expediate neintirziat Mitropoliei de obedienta rusa de la Chisinau, pentru ca aceasta sa isi formuleze un punct de vedere care va conditiona si punctul de vedere al comisiei pentru drepturile omului, asa cum ar dori presedintele Parlamentului. Lucru revoltator in sine si bineinteles ca noi vom sesiza CEDO asupra acestor aspecte”.

Sergiu Praporscic : Presedintele parlamentului, Dumitru Diacov a refuzat sa discute cu noi aceasta tema. seful biroului de presa al legislativului Sergiu Vladica ne-a declarat insa ca presedintele Parlamentului considera ca a procedat corect si perfect legal.
Deoarece pina in prezent parlamentul nu a confirmat in functie guvernul nu am putut afla care este pozitia executivului. In cazul acordarii unui vot de incredere guvernului Voronin acesta va reprezenta statul Republica Moldova la procesul de la Strasbourg.
Din Chisinau, Sergiu Praporscic, REL
XS
SM
MD
LG