Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu lansează tema lustraţiei


Traian Băsescu
Traian Băsescu

Ce efecte mai poate avea o astfel de lege la 20 de ani de la căderea comunismului?

Departajarea comunism/anticomunism nu a mai fost folosita ca tema de campanie din 2000, dar acum aceasta tema a revenit in forta dupa ce coalitia anti prezidentiala a pus in practica o strategie neinspirata: aceea de a semna la Timisoara un acord de sustinere a candidatului socialist Mircea Geoana. Acest pas facut de liberali si socialisti chiar in orasul care a aprins scinteia revolutiei romane i-a determinat pe timisoreni sa iasa in strada cu plancarte “Jos comunismul”. Presedintele in functie, Traian Basescu s-a grabit la rindul sau sa profite de acest val de nemultumire si sa vorbeasca despre necesitatea unei legi privind lustratia si chiar despre un posibil referendum care sa transeze aceasta problema.

Anul acesta participa la vot pentru prima data cei nascuti dupa caderea comunismului, despre care se presupune ca sint total dezinteresati de aspectele istoriei zbuciumate din ultimii 20 de ani. La alegerile prezidentiale din 2004 Traian Basescu intreba retoric la ultima confruntare televizata cu premierul de atunci Adrian Nastase: ce ghinion are Romania de trebuie sa aleaga intre doi fosti comunisti. Intrebarea ar putea fi valabila si anul acesta fiindca atiti Presedintele in funcite, cit si liderul socialistilor, Mircea Geoana au fost membri ai Partidului Comunist Roman inainte de 1989. Totusi lucrurile au evoluat in ultimii cinci ani, fiindca Traian Basescu a condamnat regimul comunist in fata parlamentului in decembrie 2006 pe baza unui raport facut de o comisie de istorici.

Aceasta condamnare nu a fost insa urmata de gesturi similare, de punerea in practica a recomandarilor comisiei prezidentiale care a lucrat la Raportul privind condamnarea regimului comunist in Romania. Una dintre recomandari se referea la desfiintarea pensiilor uriase ale fostilor ofiteri ai securitatii comuniste din Romania citam “fostii activisti si comunisti de frunte, fostii conducatori ai securitatii, militiei, ministerului de interne, justitiei, fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim al populatiei”. Presedintele Traian Basescu a declarat fara dubii ca securitatea “ a fost o institutie criminala si terorista de la inceput pina la sfirsit” si a pus la dispozitia Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii dosarele defunctei institutii aflate pina in 2006 in posesia serviciilor secrete autohtone.

Tema lustratiei lansata astazi de Traian Basescu se asaza intr-un fel pe strategia sa mai veche, intrebarea este ce efecte mai poate avea o lege a lustratiei la 20 de ani de la caderea comunismului, in conditiile in care Romania a avut deja un presedinte fost nomenklaturist care a stat in funcite 10 ani: Ion Iliescu. In mod normal lustratia se aplica dupa caderea unui regim totalitar pentru a-i elimina din viata publica pentru cinci sau zece ani pe fostii colaborationisti, indiferent de rangul pe care l-au detinut.
XS
SM
MD
LG