Linkuri accesibilitate

Sondaj IDIS Viitorul: 56% din respondenţi se opun ideii unor noi alegeri


În eventualitatea unui scrutin, raportul de forţe în parlament nu s-ar schimba semnificativ

Majoritatea populaţiei RM se opune deschis alegerilor parlamentare anticipate, arată datele unui sondaj realizat de Institutul de Iniţiative Sociale IDIS „Viitorul”. Astfel în opinia a 56 la sută din cetăţeni ţara trebuie guvernată, iar alegerile distrag atenţia de la soluţionarea urgentă a multor probleme. Dacă totuşi preşedintele republicii nu va fi ales, alegerile parlamentare anticipate nu ar rezulta, potrivit sondajului, cu o schimbare semnificativă a raportului dintre forţele politice, trei partide din AIE urmând să acumuleze 35 la sută din voturi, iar PCRM 33 de procente.

În acelaşi timp, arată sondajul IDIS, dacă va fi organizat un referendum pentru modificarea Constituţiei, trei persoane din patru ar vota pentru alegerea preşedintelui direct de către cetăţeni.

Judecind dupa sondaj, rata de popularitate a Partidul Comuniştilor a scăzut în raport cu ratingul de care a beneficiat aceasta formatiune in alegerile din 29 iulie. Cu toate acestea, PCRM se menţine pe primul loc cu o cota de 33 la sută din voturi, in clasamentul stabilit in baza intrebarii traditionale: daca duminica ar fi alegeri parlamentare, pe cine ati vota?

Urmeaza în top Partidul Democrat cu 14 procente (care de altfel înregistrează o creştere pozitivă), apoi PLDM cu 11 la sută si o creştere uşoare de popularitate, si PL cu o cota de 10 la sută. AMN ar acumula 2 procente, arată acelaşi sondaj.

Scorul electoral al partidelor politice este corelat cu rating-ul liderilor care le reprezintă, spune expertul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu, făcând trimitere la rata de popularitate a politicienilor. Potrivit aceasteia, cea mai mare încredere, de peste 16 la sută o are liderul PD, Marian Lupu, urmat la mai puţin de un procent de expreşedintele Vladimir Voronin, la mare distanţă faţă de primii doi figurând premierul Vlad Filat, primarul Dorin Chirtoacă şi preşedintele interimar Mihai Ghimpu.

Igor Munteanu
Igor Munteanu: Vladimir Voronin este în continuare asociat cu închegarea societăţii, cu un rol care nu a fost jucat la momentul potrivit, ba din contra. Dar este considerat de peste 17 procente personalitatea unificatoare. Gradul de educaţie reprezintă un alt criteriu care deosebeşte susţinătorii celor doi lideri ce deţin primele două locuri, astfel încât pe măsură ce educaţia creşte, sporeşte încrederea în Marian Lupu şi descreşte încrederea în Vladimir Voronin. Domnul Marian Lupu ajunge pe primul loc, îl depăşeşte pe Vladimir Voronin şi are în spate trei persoane care încearcă să se apropie. Vlad Filat are o creştere segmentată. Creşterea se datorează momentului în care dânsul ajunge prim-ministru. Şi o anumită descreştere condiţionată a lui Dorin Chirtoacă, probabil influenţată de felul în care reacţionează electoratul specific al domnului Chirtoacă din Chişinău, mai ales că a fost subiectul acelor proteste din septembrie – octombrie, care oarecum au inflenţat această percepţie".

Potrivit sondajului jumătate din populaţia RM are încredere că alianţa aflată la guvernare va schimba lucrurile în bine. Cea mai mare parte a populaţiei însă e nemulţumită de viaţa pe care o duce, cele mai îngrijorate de starea lor materială fiind persoanele care simpatizează PCRM.
Previous Next

XS
SM
MD
LG