Linkuri accesibilitate

Trei securişti în cabinetul Borisov


Premierul Boiko Borisov
Premierul Boiko Borisov

Premierul le ia apărarea susţinînd că n-au fost "turnători"

Trei membri ai actualului guvern, condus de Boiko Borisov, au colaborat cu securitatea comunistă. Informația a fost anunțată de comisia dosarelor – echivalentul bulgăresc al CNSAS-ului din Romania. Este vorbă de ministrul fără portofoliu, responsabil pentru relațiile cu diaspora, profesorul Bojidar Dimitrov, de adjunctul ministrului de externe Krasimir Kostov și de adjunctul ministrului de interne Pavlin Dimitrov. Comisia a verificat 47 de miniștri și adjunți ai lor.

Profesorul Dimitrov a lucrat la direcția 1 a Securității, secția informații istorice și culturale. Trecutul său de securist a devenit cunoscut în ajunul ultimelor alegeri parlamentare cănd actualul premier a anunțat că nu reprezintă o problemă întrucăt nu a fost turnător ci patriot. Borisov și-a sfătuit în public ministrul să scrie o carte și să publice dosarul său personal în internet.

Liderul partidului GHERB și-a apărat decizia privind numirea profesorului prin faptul că în calitatea de expert el s-a ocupat numai cu probleme istorice. „După ce vom deschide toate dosarele, vom vedea ce a făcut profesorul și ce au făcut alți deputați care acum î-l critică”, a spus Borisov, adăugănd – „dosarele și turnătorii sînt periculoși numai dacă rămîn secret de stat ca în perioada guvernării lui Ivan Kostov. În astfel de situații papușarii continuă să-și controleze agenții”, a declarat Borisov. ”Dimitrov însă nu poate fi controlat întrucît fiecare cetățean are acces la dosarul său. Dacă se va vedea căți agenți se află în celelalte grupuri parlamentare, liderilor acestora le va fi rușine, a mai spus primul ministru. El și-a anunțat planurile de a introduce în parlament o nouă și mult mai radicală, lege pentru deconspirarea securității.

Cei doi adjuncți de miniștri au făcut parte din aparatul represiv al securității pănă la 1990. Primul ministru a luat apărarea lor declarând că ei nu au fost agenți ci ofițeri. Adjunctul ministrului de externe Krasimir Kostov insa a demisionat.

Pe aceeași temă

Politigraf

XS
SM
MD
LG