Linkuri accesibilitate

La Chişinău s-a serbat Marea Unire


La Bucureşti niciun politician nu a pomenit Basarabia şi Bucovina

Semnarea decretului de infiintare a Comisiei pentru reforma constitutionala este asul din maneca presedintelui interimar Mihai Ghimpu – considera ziarul Gardianul. Comisia ar urma sa rezolve criza constitutionala in care se gaseste Republica Moldova inca din anul 2000, de la ultima schimbare a legii fundamentale, si, in acelasi timp, ar urma sa functioneze ca forma de presiune asupra Partidului Comunistilor, in perspectiva scrutinului prezidential de luni.

“Marea greseala a fost ca pana acum, in loc sa ne ocupam de economie, ne-am batut din cauza limbii si istoriei. Cu cat mai repede o sa punem capat acestei probleme, cu atat mai bine pentru noi” – a spus Ghimpu, citat de Gardianul inclusiv cu felicitarile adresate jurnalistilor prezenti la conferinta de presa cu prilejul zilei de 1 Decembrie. Semnatarul articolului, Victor Patrichi arata ca la Chisinau politicienii au serbat Ziua Nationala a Romaniei, in timp ce niciunul dintre liderii politici de la Bucuresti nu a pomenit vreuna dintre cele doua provincii romanesti intrate in componenta Romaniei la Marea Unire din 1918, adica Basarabia si Bucovina.

Acelasi cotidian romanesc difuzeaza anuntul facut luni de presedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, „cel puţin 20 de deputaţi ai PCRM îşi doresc ca Lupu să fie ales preşedintele ţării“. Alegerea lui Lupu ar însemna o lovitură grea pentru Vladimir Voronin care doreşte ca Partidul Comuniştilor să provoace anticipatele. Ziarul romanesc explica in ce fel incearca sa blocheze Mihai Ghimpu aceasta varianta: prin reducerea la 50% a numarului minim de voturi in parlament la alegerea Parlamentului si, ulterior, printr-un referendum privind alegerea prin vot direct a sefului statului.

Moldova cere la ministeriala OSCE de la Atena retragerea trupelor rusesti din Transnistria – noteaza astazi Cotidianul. Initiativa are insa loc intr-un moment delicat – se mai arata in articol, unde este citat analistul politic Oazu Nantoi cu o declaratie facuta Europei libere. El considera ca problema transnistreana nu are legatura cu OSCE, pentru ca nu trupele OSCE se afla campate acolo.
XS
SM
MD
LG