Linkuri accesibilitate

Dexteritatea în dezbinare


"Adevărul": Rar am fost uniţi în istorie

Editia electronica a ziarului Adevarul a postat aseara stirea ca delegatia moldoveneasca la reuniunea ministeriala a OSCE, de la Atena, este pregatita sa ceara retragerea trupelor rusesti din Transnistria. Ziarul citeaza, prin intermediul agentiei NewsIN, surse apropiate negocierilor, si care nu intrevedeau sanse sa se ajunga la un consens pe marginea documentului final. Rusia s-a opus constant, incepand din 2002, pomenirii situatiei din Transnistria in documentelele ministerialelor OSCE – mai noteaza Adevarul. Acelasi articol informeaza si asupra agendei ministrului de externe Iurie Leanca la Atena, precum si in legatura cu problemele pe care delegatia Moldovei le sustine: este vorba despre obiectivele Chisinaului in solutionarea conflictului transnistrean si de cooperarea multilaterala cu OSCE.

In acelasi ziar, unul dintre comentarii este dedicat Zilei nationale a Romaniei. Laurentiu Ciocazanu, care semneaza, observa ca semnificatia istorica a lui 1 Decembrie – si anume cea legata de Marea Unire – nu este suficienta pentru a transmite romanilor un sentiment de sarbatoare. “Ce sa intelegem din acest blocaj al bucuriei de tara?” – se intreaba jurnalistul si raspunde: “Nu simtim romaneste pentru ca a trai romaneste astazi este sinonim cu esecul, haosul, mizeria, subcultura, agresivitatea, balamucul, manelizarea. Le intalnim la tot pasul. Ne intra in case cu sau fara voia noastra. Lor – continua comentatorul - li se adauga dexteritatea noastra in dezbinare. Rar am fost uniti in istorie. 1 Decembrie este doar exceptia care confirma regula”.

Desi 1 decembrie, comentariile referitoare la campania electorala din Romania sunt mai agresive ca oricand. In Romania libera, Elena Vijulie rezuma primul mandat al lui Traian Basescu la un esec pe toate planurile, pe care chiar presedintele l-ar recunoaste. Nici de partea cealalata nu ar fi motive de speranta. Contracandidatul social-dmeocrat al lui Basescu, Mircea Geoana a esuat el insusi in a-si reforma partidul, iar liberalii care-l sprijina folosesc in campanie mijloace din cale-afara de rudimentare.
XS
SM
MD
LG