Linkuri accesibilitate

Comisie abilitată prin decret prezidenţial să iniţieze o reformă constituţională


Mihai Ghimpu
Mihai Ghimpu

Membrii comisiei înfiinţate de Mihai Ghimpu, în calidate de preşedinte interimar, vor decide dacă vor amenda sau vor rescrie Constituţia

Presedintele parlamentului Mihai Ghimpu, in calitatea-i de sef de stat in exercitiu, a institutit prin decret prezidential o comisie abilitata sa initieze o reforma constitutionala. Astfel incit sa fie depasit blocajul in care a intrat parlamentul dar si intreaga societate din cauza imposibilitaiti de a alege seful statului. Pentru ca urmatoarele alegeri parlamentare anticipate, considera Mihai Ghimpu, la fel ca si cele de peste un an, nu garanteaza constituirea unei majoritati ce ar dispune de cele trei cincimi impuse de constitutia in vigoare si astfel de asupra parlamentului va plana mereu riscul dizolvarii, Mihai Ghimpu opteaza pentru micsorarea pina la simpla majoritate a cotei necesare pentru alegerea presedintelui tarii.

La o conferinta de presa, preseditnele in exercitiu Mihai Ghimpu si-a motivat decizia. “Idea mea este adoptarea unei noi Constitutii” a recunoscut franc presedintele parlamentului, precizind totusi ca membrii viitoarei comisii vor avea sarcina sa decida care este solutia cea mai potrivita: sa se umble doar la articolul cu pricina ce a stabilit pragul, iata ca insurmontabil, sau sa fie adoptat un text nou al Constitutiei care sa rezolve si alte “imperfectiuni” ale legii de baza.

Esafodajul la care a recurs Mihai Ghimpu suna destul de convingator: potrivit Constitutiei seful statului caruia i-a expirat mandatul are posibilitatea sa se comporte ca un pui de cuc in asteptarea succesorului. Daca un nou parlament nu il poate alege pe cel care trebuie sa ii ia locul, presedintele poate dizolva la nesfirsit legislativul “fragmentat”. Ca sa curme aceasta situatie “anormala pentru o republica parlamentara”, legislativului trebuie sa simplifice procedura constitutionala de alegere a sefului statului, considera Mihai Ghimpu si astfel corpul de deputati sa isi recapete statutul firesc in raport cu institutia de sef de stat pe care il desemneaza.

Intrebat daca noua alianta nu se teme ca de “procedura simplificata” vor beneficia in viitor tocmai adversarii ei politici, presedintele Ghimpu a spus ca actula guvernare vrea sa demonteze un mecanism constitutional anevoios din cauza caruia sufera Moldova in intregime si nu se gindeste la propriile riscuri. Iar faptul ca un mecanism mai simplu de alegere a sefului statului va fi in egala masura la indemina comunistilor sau unor socialisti este evident si nu face decit sa confirme faptul ca actuala putere nu se ghideaza de interese meschine.

Cit de fezabila este reforma initiata astazi de presedintele interimar? Mihai Ghimpu: “Modificarea constitituei este un mecanism mai greoi care ne poate crea probleme. Iata de ce e vorba de adoptarea noii constitutii. Pot sa va spun doar urmatorul lucru: in caz ca cei care ne-am inteles ca trebuie sa depasim aceasta criza constitutionala isi retrag sustinerea, eu mai am un as in mineca” .

Care este noul as din mineca, asa cum se exprima Mihai Ghimpu, putem deduce din aluziile sale la faptul ca normele in vigoare nu-l obliga sa dizolve parlamentul imediat dupa expirarea unui an de la cele mai recente alegeri parlamentare. Adica sa mai zaboveasca cu dizolvarea legislativului deoarece normele in vigoare nu stabilesc termenul limita. Altfel zis presedintele in exercitiu ar putea profita si el de norma legala cam incetosata ca sa astepte sa se coaguleze o stare de spirit mai hotarita sa suprime aceasta stare de incetosare.
Previous Next

XS
SM
MD
LG