Linkuri accesibilitate

Proiectul unui acord de securitate pe placul Moscovei


Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev

Pledoarie pentru desfiinţarea Alianţei Atlantice şi întărirea rolului Consiliului de Securitate ONU

Kremlinul a publicat proiectul unui pact sau acord de securitate care ar trebui sa inlocuiasca toate institutiile din perioda Razboiului Rece, incepand cu Alianta Nord Atlantica. De mai bine de un an de zile, Rusia vorbeste de aceasta initiativa, de obicei ignorata de partenerii occidentali. Este insa pentru prima data ca sunt schitate cateva principii dupa care ar urma sa se conduca initiativa rusa.

Textul a fost postat sambata pe pagina de internet a Kremlinului si vine la mai bine de un an de la un discurs tinut de presedintele Dimitri Medvedev la Berlin in care pleda pentru inlocuirea institutiilor de securitate create in timpul sau imediat dupa incetarea Razboiului Rece, in primul rand NATO si OSCE

"Problemele Europei nu pot fi rezolvate atata timp cat nu este o structura unica, organica, incluzand Rusia". Pentru Medvedev, in iunie 2008, Statele Unite, Uniunea Europeana si Rusia era trei „brate” ale civilizatiei europene.

Pana acum, occidentul a ignorat astfel de declaratii, expertii in probleme de securitate fiind convinsi ca este vorba de o incercare, nu foarte subtila, de a extinde influenta Rusiei pe scena internationala, subminand NATO si OSCE.

Tot la Berlin, Medvedev avertiza ca Alianta Nord Atlantica nu mai este in stare sa-si defineasca un nou rol, motiv pentru care se amesteca in misiuni care de multe ori ar fi de competenta Natiunilor Unite.

In proiectul de tratat, publicat acum pe pagina de internet a Kremlinului, se precizeaza ca orice intelegere trebuie sa plece de la principiul „ ca nici un stat sau organizatie internationala....nu are dreptul sa-si intareasca securitatea in detrimentul altor tari sau organizatii”. Asa ca, in viziunea Rusiei, Consiliul de Securitate ONU ar trebui sa poarte principala responsabilitate pentru mentinerea pacii si securitatii in lume. Structura in care Rusia este unul din cei 5 membri cu drept de veto.

Secretarul general NATO a declarat ca va raspunde initiativei in timp ce expertul politic Andrei Piontkovschi arata ca este vorba de un simplu exercitiu propagandistic, in cel mai pur stil sovietic.
  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG