Linkuri accesibilitate

Ez: "O Românie în care a supravieţuit talentul securistic"


Tom Gallagher face în România liberă un bilanţ al mandatului lui Traian Băsescu

Doua articole - din Evenimentul zilei si respctiv din Gardianul preiau astazi stirea Unimedia ca pe site-urile Parlamentului si al ministerelor Justiţiei si Educaţiei, din Republica Moldova, denumirea de limba moldoveneasca a fost inlocuita cu cea de limba romana.

In Romania, ultima saptamana de campanie electorala, inaintea turului doi al prezidentialelor, este dominata de scandalul filmuletului lansat pe internet de liberalul Dinu Patriciu. Inregistrarea l-ar arata pe Traian Basescu lovind un copil cu prilejul unui miting electoral. In presa de astazi, Ziua si Gardianul o considera autentica. In Evenimentul zilei insa, Ioana Lupea e de parere ca subiectul este pur si simplu bruiaj. Nu despre aceasta secventa filmata, a carei autenticitate nu a fost dovedita, ar trebui sa se vorbeasca acum, ci despre faptul ca, printr-o victorie a lui Mircea Geoana, reforma justitiei romane s-ar amana sine die. Protejata liderului social-democrat, Lidia Barbulescu, ar avea toate sansele sa ajunga la conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Avocat al politicienilor cu dosar de coruptie sau de securitate, adversar al infiintarii Agentiei Nationale de Integritate, Lidia Barbulescu a devenit conditia pusa de Uniunea Europene ca monitorizarea pe justitie a Romaniei sa fie ridicata, se mai arata in comentariul din Evenimentul zilei.

In aceasta campanie electorala, Traian Basescu are de luptat “nu cu ideile politice şi cu programele partidelor, ci cu măsluitorii de filme de campanie. Se luptă cu o Românie din care au dispărut securiştii, dar a supravieţuit talentul securistic”, scrie, tot in Evenimentul zilei, Mircea Mihaies.

In Romania libera, Tom Gallagher face un fel de bilant al mandatului lui Traian Basescu, aratand ca, in ciuda defectelor sale, actualul presedinte a reusit sa aduca cele mai multe transformari de ordin politic din toata perioada post decembrista. Romania, se arata in articol, este supusa unui nou test: “Ce va prima, oare, in final? Devotamentul lui Basescu fata de cauza masurilor reformiste sau, din contra, stilul sau dezagreabil? Vor prefera romanii intr-adevar vechile lanturi (re)oferite acum de succesorul lui Adrian Nastase?”.
XS
SM
MD
LG