Linkuri accesibilitate

Obsesia identităţii


Prin ce se deosebeşte identitatea reala de nostalgia naţionalistă?

De la o vreme incoace, aici in Belgia, unde locuiesc, in „capitala Europei“, in Bruxelles, dar in acelasi timp si in multe alte tari ale Europei occidentale, se pune din ce in ce mai acut problema identitatii nationale… Altfel zis: cine sintem noi in comparatie cu altii? In Belgia asta nu ar fi o noutate, pentru ca e o problema care revine periodic… dar iata ca si in Franta presedintele Sarkozy a cerut organizarea unei dezbateri nationale in legatura cu ce inseamna a fi francez. In Elvetia s-a organizat un referendum pentru a afla daca, sau nu, populatia e de acord cu ridicarea unor minarete, pentru moscheile musulmanilor, ceea ce, desigur, inseamna ca in Elvetia exista deja moschei… in vreme ce in Slovenia referendumul tinut recent era pentru a sti daca, sau nu, se poate construi o moschee, una singura, in capitala, in Ljubljana… si pe deasupra nici macar nu era vorba de o moschee arabeasca, sau turceasca, sau cecena, ci de una destinata tot unor fosti iugoslavi, ca si slovenii, mai precis: imigrantilor albanezi sau bosniaci.

E ca si cum mai peste tot in Europa guvernantii si populatia incearca acum sa se redefineasca.

Evident ca toata aceasta redefinire ne atinge si pe noi, est-europenii. Romani si moldoveni!… Acum ca a trecut epoca lui Voronin toate interogatiile sunt posibile. Nu stiu daca mai exista multa lume care crede in existenta unei limbi moldovene. In schimb, nimic nu impiedica discutarea realitatii unei identitati culturale si sociologice moldovene, de-ar fi chiar si in interiorul României. “Român” e un termen-valiza care include multe identitati regionale – si de altfel intotdeauna ardelenii si banatanii si regatenii au ras unii de altii. Nu razi decat de cel care iti e apropiat!… Asa se face ca in peisajul etno-cultural romanesc, moldovenii au ocupat intotdeauna un loc aparte. Dar cum se defineste identitatea? Cum spunea un moralist contemporan, daca iti pui intrebari despre identitate, inseamna ca deja ai pierdut-o.

Si, tot asa, prin ce se deosebeste identitatea reala de nostalgia nationalista? Identitatea reala nu se raporteaza la trecut, ci la viitor. Identitatea reala nu e o mostenire statuta, care a depasit data de garantie inscrisa pe pachet, ci un proiect autentic in care te poti angaja. Identitatea este asadar un proiect permanent si activ, iar nu o mostenire pasiva. Incepand de aici, orice speranta e permisa…
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG