Linkuri accesibilitate

O săptămînă jalonată de Ialta şi întrevederea cu Ferrero-Waldner


Vlad Filat
Vlad Filat

Premierul Vlad Filat este semnatarul rubricii "Jurnal săptămînal"

Luni

A devenit deja o tradiţie să mă trezesc la orele 5.30. Citesc ziarele. Este interesant şi chiar util să revăd acţiuni şi declaraţii ale liderilor de opinie, jurnaliştilor, oamenilor simpli dar si ale politicienilor. În drum spre serviciu, observ că toamna se reţine şi că avem parte de o vreme neobişnuit de caldă pentru această perioadă a anului. Important este să nu aibă de suferit agricultura, căci pentru ţărani aceste abateri de la normalitate nu sînt tocmai bune. La serviciu, încep ziua cu o şedinţă operativă, pe care o convoc în fiecare dimineaţa de luni. Împreună cu vicepremierii, miniştrii, alţi responsabili, trecem în revistă ceea ce am reuşit să facem şi ce mai avem de făcut. Şedinţele de acest fel sînt o rutină, dar merită să fie convocate. Urmează cîteva întrevederi, după care susţin o conferinţă de presă privind rezultatele vizitei la Ialta.

A fost o vizită extrem de utilă şi importantă. Pe lîngă faptul că am prezidat Reuniunea Consiliului Şefilor de Guverne din CSI, am avut şi importante întrevederi bilaterale, în special cu premierii rus şi ucrainean, Vladimir Putin şi Iulia Timoşenco. Discuţiile au fost productive şi am certitudinea că vom reuşi să soluţionăm multe din problemele care s-au acumulat preţ de cîţiva ani. Şi iar şedinţe şi întrevederi, iar seara particip la o emisiune televizara în direct. Înţeleg prea bine că las văduvită familia, dar nu am alternativă. Este o etapă din viaţă pe care am ales-o conştient, asumîndu-mi şi consecinţele.

Marţi

Uşoarele probleme de sănătate mă fac să-mi modific niţel programul. Sînt nevoit să contramandez o întrevedere cu preşedinţii de raioane şi merg pentru a urma nişte proceduri medicale. Ceva mai tîrziu, sînt solicitat de colegii de la PLDM, care-mi recomandă o întrevedere pe linie de partid. Nu pot accepta, deoarece am un program plin la Guvern. Am totuşi regrete – partidul este pentru mine cea mai mare realizare şi îmi pare rău că, după preluarea funcţiei de Premier, a trebuit să trec activităţile de partid pe plan secund.

Convoc şedinţa Comisiei extraordinare antiepidemice republicane. Aprobăm Planul-cadru intersectorial gradual pentru combaterea efectelor pandemiei cu virusul gripal nou A(H1N1) în Republica Moldova. Neliniştea pe care am simţit-o permanent în ultimele săptămîni mai scade. Cu atît mai mult că, între timp, medicamentele pe care le-am cumpărat pentru populaţie au ajuns la destinaţie. Seara, am un program de lucru mai lejer – acord un interviu unei agenţii străine şi am o întrevedere de lucru, după care merg acasă, unde am parte de o adevărată relaxare.

Miercuri

Primesc în audienţă un grup de angajaţi ai „Moldcarton”-ului. Oamenii au ajuns într-o situaţie disperată ca urmare a schimbării proprietarului fabricii. În mod normal, nu pot rămîne indiferent şi dau indicaţiile de rigoare subalternilor, care urmează să se clarifice şi să identifice posibilităţile de ajutorare a acestor muncitori. Apoi prezidez şedinţa Guvernului, în cadrul căreia aprobăm mai multe hotărîri importante, una chiar foarte importanta cu privire la asigurarea gratuita a cetăţenilor Republicii Moldova cu buletine de identitate la atingerea vîrstei de 16 ani. A fost o intentie pe care mi-am propus-o de ceva timp. Consider ca cetateanul Moldovei la prima sa documentare trebuie sa se bucure de sustinerea statului.

Întrevederile cu vinificatorii. Am discutat sincer si deschis despre tot ce-i framanta. Rămîn cu o senzaţie uşor neplăcută că în situaţia în care ne-am pomenit posibilităţile de a-i ajuta pe aceşti oameni sînt destul de modeste.

Seara am o convorbire telefonică cu premierul rus Vladimir Putin. îmi întăreşte certitudinea că problemele în relaţiile bilaterale pot fi soluţionate în beneficiul ambelor ţări. Ceva mai tarziu o intalnire neformala cu toti presedintii de raioane la combinatul de vinuri „Cricova”. O discutie constructiva despre modul in care administram relatiile dintre puterea centrala si cea locala, despre cum urmeaza sa solutionam multiplele probleme cu care se confrunta populatia tarii. Am convenit ca vom fi parteneri.

Joi

Particip la lucrările Parlamentului. În tot şi în toate sesizez atmosfera alegerilor prezidenţiale. O aşteptare încordată a unui deznodămînt, care ar aduce în final o claritate asupra a tot ce urmează să se întîmple în continuare. După amiază, particip la inaugurarea Centrului de Radiologie şi Imagistică al Institutului de Neurochirurgie. Nu sînt adeptul „tăierilor de panglici”, dar deschiderea acestui Centru este un eveniment deosebit. A fost o acţiune dictată mai degraba de sentimentele mele cetăţeneşti. Seara intr-un cerc restrans de prieteni, la manastirea Curchi am marcat un eveniment al unei tinere familii. A fost o ceremonie frumoasa care a facut sa finalizez ziua asa precum mi-as fi dorit.

Vineri

O întrevedere cu Benita Ferrero-Waldner, Comisarul European pentru Relaţii Externe şi Politica de Vecinătate. Port o mare responsabilitate, căci am vorbit în numele tuturor cetăţenilor, iar de reuşita mesajului meu depinde mult şi aspiraţiile europene ale cetăţenilor Republicii Moldova. Briefingul comun pe care l-am susţinut împreună cu diplomatul european imi lasă o bună impresie.

La şedinţa Parlamentului, adoptăm decizia privind organizarea alegerilor preşedintelui republicii la data de 7 decembrie. Intrăm pe ultima sută de metri a unei curse lungi şi anevoioase, de rezultatele căreia depinde situaţia social-politică din ţară pe viitor. Ulterior discut telefonic cu premierul Romaniei Emil Boc. Trecem in revista modul in care se implementeaza intelegerile la care am convenit în timpul vizitei pe care am facut-o la Bucureşti. Am primit asigurări că tot despre ce am discutat are sorti de izbanda si va fi onorat. Tot telefonic am vorbit si cu prim-vicepremierul roman Vasile Blaga. De aceasta data despre situatia punctului de trecere pe podul Radauti-Lipcani. Am primit asigurari ca se munceste si ca in viitorul cel mai apropiat vom putea pune in functiune acest punct de frontiera necesar cetatenilor de la nordul Moldovei.

E final de săptămînă doar oficial, căci nu-mi amintesc un week-end în care să nu fi fost la serviciu. Rămîn cu impresia unei săptămîni petrecute util, dar şi cu senzaţia că se putea şi mai mult.
Previous Next

XS
SM
MD
LG