Linkuri accesibilitate

Dacian Cioloş nominalizat comisar european pentru agricultură şi dezvoltare rurală


Dacian Cioloş
Dacian Cioloş

Franţa în favoarea candidatului român, Germania şi Olanda se opun

"Sint extrem de fericit sa-l desemnez pe Dacian Ciolos comisar pentru agricultură si dezvoltare rurală” a declarat astazi presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso. Fost ministru al agriculturii in perioada 2007-2008, romanul Dacian Ciolos a fost descries de Barroso ca fiind “de departe cel mai competent dintre toate numele” pe care le-a primit pentru acest post. Dacian Ciolos are 50 de ani, este inginer agronom cu studii aprofundate in Franta, un “specialist foarte angajat in dosarul agriculturii”, dupa cum a explicat Presedintele Comisiei Europene cind a anuntat nominalizarea romanului pentru acest portfoliu.

Barroso i-a luat astazi apararea lui Dacian Ciolos in legatura cu faptul ca vine dintr-o tara care a avut probleme cu gestionarea fondurilor agricole, precizind ca mizeaza pe competenta lui si ca o astfel de constatare “este o insulta” mai cu seama ca “in Europa respectam principiul non-discriminării” “A spune ca un candidat nu poate lua un anumit portofoliu pentru ca vine dintr-o anumia tara" – a subliniat presedintele Comisiei Europene - "este impotriva valorilor noastre si nu pot accepta asa ceva”. Aceasta remarca a fost insa precedata de observatii neoficiale ale liderilor Uniunii care spuneau ca o tara ca Romania care a avut probleme cu fondurile destinate agriculturii nu poate avea pretentii pentru acest portofoliu in conditiile in care principalii contributori la bugetul Bruxelles-ului, Germania si Olanda ar fi principalii opozanti. Franta a facut insa presiuni in favoarea Romaniei, anuntindu-si de altfel sustinerea acum o luna si jumatate.

Fostul ministru roman al agriculturii este un tehnocrat neafiliat politic, propus de presedintele Traian Basescu pentru portfoliul agriculturii la inceputul lunii octombrie, cind nimeni nu mai spera ca Romania sa obtina un post atit de important, practic portofoliul european care gestioneaza cele mai mari fonduri din Uniunea Europeana. Pentru Dacian Ciolos urmeaza audierile in comisia de specialitate a Parlamentului European si apoi votul plenului.

Presedintelui roman Traian Basescu i se datoreaza in mare masura nominalizarea lui Ciolos in fruntea Comisariatului European pentru Agricultura, insa aceasta victorie de etapa a Romaniei este eclipsata de scandalurile campaniei electorale care recurge in ultimele zile la metode din ce in ce mai reprobabile.
XS
SM
MD
LG