Linkuri accesibilitate

Regimul iranian confiscă medalia Nobel a juristei Shirin Ebadi


Jurista Shirin Ebadi
Jurista Shirin Ebadi
Jurista iraniană Shirin Ebadi susţine că autorităţile ţării sale i-au confiscat medalia primită odată cu Premiul Nobel pentru Pace, în 2003. Aflată la Londra, Shirin Ebadi a spus că medalia care însoţeşte premiul Nobel i-a fost înstrăinată din seiful băncii sale iraniene, la ordinul Gărzilor Revoluţionare. Autorităţile, spune Ebadi, i-ar mai fi confiscat alte două distincţii: medalia Legiunii de Onoare, primită în Franţa, şi un inel primit de la asociaţia ziariştilor din Germania.

Într-un interviu acordat agenţiei AP, jurista iraniană a mai spus că autorităţile din ţara sa i-ar fi blocat contul bancar, ca şi pe cel al soţului ei, pentru că ea, Ebadi, n-ar fi plătit taxe pentru premiul Nobel, care aduce cu sine o recompensă materială în valoare de 1,3 milioane de dolari. Suma pretinsă de poliţia financiară iraniană este de peste 400.000 de dolari. Ebadi susţine că pe premiul Nobel nu se plătesc impozite. Mai mult, ea se teme că autorităţile de la Teheran vor să-i confişte şi casa.

Declaraţiile doamnei Ebadi au fost comentate de îndată de guvernul Norvegiei, ţara care acorda an de an premiul Nobel pentru Pace, în timp ce premiile Nobel din celelalte domenii sunt decernate în Suedia. Ministrul de externe Jonas Gahr Store a spus că este prima oară în istoria de 108 ani a distincţiei când ea este confiscată laureatului. Geir Lundestad, secretarul permanent al comitetului norvegian Nobel, a spus că incidentul dovedeşte climatul de oprimare din Iran. Lundestadt a spus că disputa dintre Ebadi şi statul iranian nu este nouă, dar acest ultim episod depăşeşte orice măsură.

Astăzi la Teheran, un purtător de cuvânt al ministerului iranian de externe a spus că reacţia norvegiană este „pripită şi tendenţioasă” şi a negat că distincţiile doamnei Ebadi ar fi fost confiscate. Ministerul de externe de la Teheran a confirmat însă implicit cealaltă acuzaţie, adică blocarea conturilor familiei d-nei Ebadi, sub bănuială de evaziune fiscală, spunînd că nu înţelege de ce Norvegia se amestecă în legile fiscale iraniene.

Mai mulţi colegi iranieni ai laureatei au confirmat blocarea conturilor, care ar fi fost folosite, spun ei, pentru a ajuta iranieni în dificultate.
Ebadi, care are 62 de ani, a plecat din Iran în ajunul alegerilor prezidenţiale de la 12 iunie, soldate cu mari proteste de stradă. Soţul ei, Javad Tavassolian, se află la Teheran.
  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG