Linkuri accesibilitate

Întrevederea Benita Ferrero-Waldner - Vlad Filat


Benita Ferrero-Waldner
Benita Ferrero-Waldner

Comisarul european pentru relaţii externe promite ajutoare financiare de 125 de milioane de euro şi şansa liberalizării regimului de vize

Comisarul european pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner a spus la Chişinău că Parteneriatul Estic al Uniunii Europene este cadrul în care se va negocia, cu începere de pe 12 ianuarie, noul acord cu Moldova. Parteneriatul propune relaţii mai strânse între Uniunea Europeană şi şase foste republici sovietice, dar nu promite ţărilor partenere aderarea – obiectivul râvnit al autorităţilor de la Chişinău. În schimb, Benita Ferrero-Waldner a promis guvernului moldovean ajutoare financiare de 125 de milioane de euro anul acesta şi în 2010, precum şi şansa liberalizării regimului de vize în următorii câţiva ani.

O primă tranşă de peste 26 de milioane de euro, aceasta va fi asistenţa imediată a Uniunii Europene ce urmează a fi pusă rapid la dispoziţia Republicii Moldova pentru a sprijini bugetul statului. Promisiunea a fost lansată de comisarul Benita Ferrero-Waldner imediat după o întâlnire cu primul ministru Vlad Filat. Urmeaza alte 4 milioane pentru sprijinirea democraţiei în cadrul unui program de cooperare parlamentară.

În ceea ce priveşte cooperarea pe termen lung, Waldner a dat asigurari că UE e gata să discute despre crearea unei zone extinse de liber schimb, apreciind drept favorabile condiţiile pentru realizarea unui asemenea proiect. Finanţarea R. Moldova va depinde însă de capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a realiza reforme democratice, a subliniat comisarul european.

Întrebată de ziarişti dacă asistenţa financiară acordată de UE va depinde de stabilitatea politică din R. Moldova, Ferrero-Waldner a răspuns : "Cunoaşteţi foarte bine că politica UE este de a nu se implica în politica internă a unui stat. Prin urmare nu ne vom implica nici în politica internă a R. Moldova. Dar în acelaşi timp, toţi cunosc că procesul electoral nu s-a încheiat atâta timp cât nu a fost ales preşedintele ţării. De aceea pentru a asigura stabilitatea politică în ţară, nu pentru partidele politice, dar pentru stabilitatea ţării, este foarte important ca preşedintele ţării să fie ales cât mai curând. Asta sperăm noi".

La rândul său, premierul Vlad Filat a promis in numele coalitiei de guvernare, realizarea reformelor democratice promise alegatorilor. Filat a spus că partea moldovenească insistă asupra liberalizării regimului de vize cu Uniunea Europeană şi că negocierile în acest sens ar putea să înceapă luna viitoare.

Vlad Filat : Noi înţelegem că finalitatea acestor negocieri nu poate fi realizată imediat, însă urmează să începem un proces atât de necesar nouă tuturor şi vreau să vă asigur că noi suntem motivaţi pe de o parte, pe de altă parte foarte hotărâţi ca acest proces să-l parcurgem foarte rapid în beneficiul cetăţenilor noştri.

Comisarul Waldner a atras si ea atenţia că liberalizarea regimului de vize este un proces lung, care depinde de capacitatea autorităţilor de la Chişinău de a soluţiona probleme precum securizarea frontierelor şi combaterea traficului de persoane.

Ferrero-Waldner a reiterat sprijinul UE pentru R. Moldova în discursul tinut in fata parlamentarilor moldoveni. Tot azi ea a avut intrevederi cu liderul fracţiunii PCRM, Maria Postoico şi cu Marian Lupu, candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană la preşedinţie.
Previous Next

XS
SM
MD
LG