Linkuri accesibilitate

2.12.99 - Chișinău: Poliția și drepturile omului.


Un seminar desfășurat la Chișinău sub egida Centrului de documentare al Consiliului Europei.

2 decembrie 1999

Poliţia si drepturile omului.

Dan Ionescu: Poliţia si drepturile omului - iată tema complexă a unui seminar care a inceput astazi la Chisinau. Mai multe de la Andrei Porubin:

Problemele respectarii drepturilor omului de catre organele de politie sunt puse în discuţie în cadrul unei reuniuni care se desfăşoară joi si vineri la Chişinău. Seminarul este circumscris unui program lansat de Consiliul Europei in 1997 şi este organizat sub egida Centrului de documentare şi informare al Consiliului Europei din Moldova. Solicitat de postul nostru de radio, exeprtul in problematica drepturilor omului din partea Consiliului Europei, Jean Pierre Fournet a declarat: „Cred că una din cele mai grave probleme ale politiei este aceea de a evita lacunele din activitatea ei şi de a cauta sa capete încrederea cetăţenilor.” Oaspetele mentioneaza că este pentru prima data cind, institutia pe care o reprezintă ia cunoştiinţă de activitatea politiei moldovene.

Doctorul în drept, maiorul de politie Ion Guceac, preşedintele asociatiei Politia si Comunitatea a declarat pentru Europa Libera că, în prezent, o buna parte a membrilor societăţii critica poliţia pentru ca aceasta încalcă drepturile cetăţenilor, iar pe de alta parte, autorităţile critică poliţia pentru inactivitate, în exercitarea atribuţiilor sale. Astfel, unul din obiectivele pe care şi le propun organizatorii reuniunii este de a determina statutul juridic al politiei: „Este nevoie de a determina o funcţie noua pentru poliţia naţională. Este vorba de realizarea unor masuri cardinale, precum detatizarea politiei, descentralizarea poliţiei naţionale, demilitarizarea, depolitizarea, realizarea unei reforme legislative pentru a fi in conformitate cu legile internaţionale.” Cadrele de conducere din cadrul ministerului de interne, menţioneaza, Ion Guceac, au recunoscut ca in activitatea politiei naţionale sunt atestate cazuri de încălcare a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor.

Rugat să precizeze, lectorul Academiei de Politie, Stefan Cel Mare, Valeriu Cuşnir ne-a declarat: „Aflindu-se pe prima linie de luptă cu criminalitatea, nefiind asigurat cu suportul acesta deplin legal şi economic, cred eu că de aceea se admit aceste încălcări. In tot cazul, ele au, in esenţa lor, neajunsuri pe care tot noi trebuie să le suportam. In continuare, avem deci, şi arest nelegitim şi reţinere nelegitima, avem şi aplicarea violenţei faţă de cei reţinuti, ba chiar şi maltratări, avem şi cazuri de aplicare nelegitima a armei de foc, avem şi alte cazuri de brutalizare a populaţiei, însă, eu am spus, poliţistul fiind şi el om, deseori se află în aceeaşi situaţie cu cei cărora el le încalcă drepturile. Adică şi el suporta încălcarea drepturilor sale, spre exemplu, din partea conducătorilor, din partea chiar, aş spune, din partea autorităţilor de stat, prin neasigurarea la timp cu salariul, prin neacordarea de asistenţă socială, prin multe altele...”

Potrivit şefului serviciului juridic al MAI, colonelul Tudor Petrov, reprezentantii organelor de poliţie încă nu şi-au ridicat salariile pentru luna august. In ultimul an, nici un politist nu a fost asigurat cu spaţiu locativ şi nu a ridicat indemnizatiile din anul 1997. Doar in anul curent, din organele de interne au plecat circa 700 de angajaţi, majoritatea invocînd motivul nesalarizării şi al conditiilor precare de viaţă. In opinia maiorului de politie Ion Guceac, plecarea masiva din organele de interne a persoanelor cu experienţă, constituie „o tragedie pentru MAI”.

Potrivit responsabililor din cadrul lui, nu exista o statistica a sancţiunilor aplicate poliţistilor, care prin acţiunile lor, s-au facut vinovati de încălcarea drepturilor cetăţenilor republicii. Vom adăuga că, potrivit investigatiilor sociologice de ultima ora, pe care ni le-a pus la dispozitie serviciul sociologic OPINIA, 79 % din populaţia republicii consideră că securitatea personală a cetăţenilor, comparativ cu situatia de acum un an, doi, s-a înrăutăţit simţitor.

Andrei Porubin, pentru REL, Chisinau.
XS
SM
MD
LG