Linkuri accesibilitate

1.12.99 - Chișinău: Voronin desemnat premier


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Șeful statului are convingerea că un guvern în frunte cu liderul comunist Vladimir Voronin nu va însemna revenirea la un trecut totalitar...

1 decembrie 1999

Voronin desemnat premier.

Dan Ionescu : Ceea ce ieri părea o simplă ipoteză, s-a adeverit astazi: preşedintele Petru Lucinschi l-a desemnat pe liderul comunistilor moldoveni, Vladimir Voronin, drept candidat la funcţia de prim-ministru. Despre acest eveniment, ca şi despre primele reacţii la nominalizarea lui Voronin, relateaza, Sergiu Praporscic:

Primul secretar al CC al PCRM, Vladimir Voronin a fost desemnat astazi, prin decretul preşedintelui Petru Lucinschi, la funcţia de prim-ministru. In conformitate cu prevederile constituţionale, premierul desemnat, este obligat sa prezinte în termen de 15 zile componenţa executivului şi programul de guvernare. Si, să solicite legislativului, votul de încredere.

In alocuţiunea rostita cu acest prilej, in plenul Parlamentului, şeful statului a îndemnat toate grupurile parlamentare să participe la formarea noului guvern şi să îl susţină prin vot. Lucinschi a subliniat că este foarte important ca noul executiv să fie confirmat cit mai curind posibil, pentru a nu permite agravarea situatiei social-economice din republica. Seful statului are convingerea că un guvern in frunte cu liderul comunist Vladimir Voronin nu va insemna revenirea la un trecut totalitar, ci va promova, in continuare reformele.

După şedinţă, premierul desemnat, Vladimir Voronin a declarat că noul cabinet de ministri, în cazul în care va fi confirmat, va continua reformele iniţiate de fostul guvern: „Suntem obligati să continuăm relatiile cu organismele financiare internaţionale şi cu ţările vecine”, a declarat liderul comunist. El a spus că va negocia cu toate grupurile parlamentare care sa susţina guvernul, dar în acelaşi timp, va insista ca în acest cabinet să intre un numar mai mare de membri ai Partidului comunistilor.

Pe de altă parte, liderii Aliantei pentru Democratie si Reforma, fosta majoritate parlamentara, au afirmat ca nu vor participa la formarea noului guvern. Preşedintele Parlamentului, Dumitru Diacov a declarat cu fermitate că Blocul pentru o Moldova Democratica si Prosperă nu va participa la formarea şi instalarea guvernului. Preşedintele Aliantei pentru Democratie si Reforma, Alexandru Moşanu, deputat pe listele Partidului Fortelor Democratice, ne-a spus că nici una din componentele fostei alianţe de guvernamint, nu va vota pentru un cabinet Voronin.

Pe de altă parte, Alexandru Moşanu nu exclude, că unii deputati ADR s-ar putea să îşi dea votul pentru viitorul executiv: „Nu este exclus, ca unii, sa dea dovada totuşi de slabiciune şi sa treacă în altă tabara. Noi ne-am ciocnit de asemenea fapte, de asemenea comportament al unor colegi de-ai nostri.Daca se voteaza, se pot vota numai cu ei care vor părăsi ADR, cei care nu se vor conforma programului de guvernare care a fost adoptat cu prilejul confirmării guvernului Sturza.”

Alexandru Moşanu consideră că guvernul Voronin va reusi sa intruneasca cel putin 52 de voturi pentru a putea fi conformat. Vicepreşedintele Convenţiei Democrate, Sergiu Mocanu, considera însă ca nu se va reuşi instalarea unui guvern condus de Vladimir Voronin: „Este indoielnic că guvernul Voronin va fi votat, intrucit comunistii nu au acest numar de voturi, dar in acelasi timp, nu aş putea sa afirm cu certitudine că nu se vor gasi deputati independenti care sa voteze pentru un guvern, din simplu instinct al auto-conservării. Eu am insa speranţa că colegii mei din Convenţia Democrata nu vor vota acest guvern. Am chiar certitudinea că nu se va gasi nimeni care sa voteze acest guvern. Nu pot să spun despre alţii - adica daca se va întimpla ca un deputat din actualul ADR să ia o asemenea decizie, aceasta va fi decizia unor persoane particulare şi nu va avea nimic comun cu deciziile unor formaţiuni parlamentare.”

Pina in prezent doar grupul parlamentar al independenţilor a declarat ca va vota pentru un guvern Voronin. Vom aminti ca acest grup dispune doar de 5 voturi. Ceilalti 6 deputati independenti se pare ca nu vor vota pentru noul guvern.

In aceasta situaţie decizia pe care o va lua grupul parlamentar al FPCD ar putea fi decisiva. Liderul Creştin democratilor, vicepreşedintele Parlamentului, Iurie Roşca ne-a declarat că grupul sau parlamentar va lua o decizie în acest sens, doar dupa ce va purta negocieri cu Vladimir Voronin. Întrebat de noi în ce conditii, creştin democratii, ar putea sa susţina, prin vot, un eventual guvern Voronin, Iurie Roşca ne-a răspuns: „În conditiile prezentării unui program de guvernare reformator, cel putin la fel de reusit ca si cel prezentat de domnul Bobuţac, şi în condiţiile alcatuirii unei echipe guvernamentale formate din oameni competenti, necorupţi şi care ar prezenta o minima garanţie de scoatere din impas a Republicii Moldova. Intre aceştia ar fi de dorit sa fie şi generalul Alexei, în calitate de ministru de interne, tocmai pentru ca, aceasta figura trezeste atitea spaime şi atitea îngrijorări din partea unor politicieni care, am impresia, au de ce să se îngrijoreze atunci cînd vine vorba de acţiunile de anchetă pe care le-ar putea desfăşura generalul Alexei.”

Liderul creştin democratilor spune că nu va inainta premierului desemnat conditii inacceptabile pentru acesta. Totuşi, unii dintre observatori consideră că este puţin probabil ca FPCD să voteze pentru guvernul Voronin. Dacă însă frontiştii nu vor vota, lucrul acesta nu-l vor face nici cîtiva deputati independenti. Unii deputati independenti ne-au spus că votul lor pentru confirmarea guvernului depinde in mare parte de decizia FPCD. Astfel, se pare, că un guvern Voronin ar putea sa fie instalat doar daca va fi sprijinit şi de cîtiva deputati ADR.

Din Chisinau, Sergiu Praporscic, REL.

Moderator : Dan Ionescu : Corespondentii marilor agentii de presa occidentale, printre care AFP, AP ,DPA şi Reuters s-au grabit să informeze despre desfăşurările de astazi de la Chişinău. La Bucureşti, cotidianul Romania Libera din 1 decembrie, anticipa evenimentul plasind relatarea despre criza guvernamentala din Republica Moldova sub titlul " Astazi se deschide Cutia Pandorei”.
XS
SM
MD
LG