Linkuri accesibilitate

30.11.99 - Chișinău: Proiectul Kuchma si Transnistria


Leonid Kuchma și președintele Petru Lucinski la summitul CIS din ianuarie 2000
Leonid Kuchma și președintele Petru Lucinski la summitul CIS din ianuarie 2000

Yevgheni Leviţki readuce în atenţie proiectul vizînd soluţionarea diferendului transnistrean, iniţiat de preşedintele Leonid Kuchma.

30 noiembrie 1999

Proiectul Kuchma si Transnistria.

Dan Ionescu: In sesiunea dedicata unor regiuni cu probleme speciale, amintitul raport al Organizatiei Freedom House (raportul despre democratia in lume) se ocupă şi de regiunea transnistreana. El menţioneaza, printre altele eşecul mai multor încercări de mediere in diferendumul transnistrean, cu participarea Rusiei, Ucrainei si a OSCE. Detaliile unui nou proiect pentru soluţionarea conflictului au fost prezentate marţi la Chişinău de către repezentatul special al preşedintelui ucrainian Leonind Kuchma, Yevgheni Leviţki. Aceasta, tocmai cînd preşedintele Lucinschi se afla la Kiev pentru a participa la ceremonia de inaugurare a noului mandat prezidenţial al lui Kuchma. Detalii de la Ilona Spătaru:

Reprezentantul preşedintelui Ucrainei la procesul de negocieri intre Chişinău şi Tiraspol. Yevgheni Leviţki a readus în atenţia opiniei publice, prin intermediul mass media, proiectul privind soluţionarea definitivă a diferendului transnistrean, iniţiat de preşedintele Leonid Kuchma. Documentul prevede soluţionarea diferendului fără o definire iniţială a statutului juridic al regiunii transnistrene. Potrivit părţii ucrainiene proiectul ar facilita negocierile, ţinînd cont că pînă în prezent, cel mai mare obstacol în rezolvarea diferendului este ca Tiraspolul şi Chişinăul, concep în mod diferit noţiunea de stat comun.

Solicitat de Europa Liberă, Yevgheni Leviţki a declarat că proiectul respecta integritatea teritorială a Republicii Moldova şi tine cont de realităţile existente. Acesta este un program de perspectivă, ce ar putea contribui la rezolvarea definitiva a diferendului. Potrivit lui Leviţki, prima etapă, ar fi una de compromisuri, atit din partea Chişinăului, cît şi din partea Tiraspolului. Partea transnistreana ar trebui să accepte că Republica Moldova este singurul subiect de drept internaţional al unui stat comun, iar Chişinăul, ar trebui să acorde regiunii un statut special, sub formă de republică in cadrul Republicii Moldova. Reprezentantul preşedintelui ucrainian a menţionat că proiectul nu stipulează despre ce fel de republică este vorba.

Etapa incipientă, mai prevede reconfirmarea juridica a înţelegerilor anterioare. Cea de-a doua etapa, spune Leviţki, stabileste mecanismele de aplicare a acordurilor semnate anterior care nu au fost aplicate pentru că, în opinia lui, nu au existat mecanisme clare de realizare a lor. Etapa a treia include rezolvarea celor mai dureroase probleme, cum ar fi, cea a cetăţeniei, securităţii comune, armatei, monedei naţionale şi a bugetului de stat. Documentul prevede, potrivit reprezentantului ucrainian un termen limita in care părţile ar semna noi acorduri, menite să faciliteze rezolvarea acestor probleme.

Leviţki afirmă că doar la etapa finală, potrivit documentului, ar trebui să înceapă negocierile privind definitivarea statutului Transnistriei şi atunci va fi vorba „despre un nou statut pe care regiunea transnistreana îl va căpăta după ce părţile vor găsi puncte comune în celelalte chestiuni”. Potrivit lui Levitki, în prezent, grupurile de experţi negociază în baza unor prevederi ale proiectului propus de preşedintele ucrainian, deşi exista obiecţii atît din partea Chişinăului cît şi din partea Tiraspolului.

Pe de alta parte, şeful grupului de experti din partea Chisinaului, Ion Leşanu, ne-a declarat că proiectul iniţiat de preşedintele Leonid Kuchma nu sta la baza negocierilor, pentru că el a fost respins de Tiraspol. Leşanu mai spune că acest proiect nu se deosebeşte în esenţă de cel elaborat de mediatori în noiembrie anul trecut. Potrivit lui, documentul a fost prezentat oficial încă la reuniunea din iunie de la Kiev: „Nu e nou pentru noi, si nu are nimic deosebit de ceea ce au dat mediatorii in noiembrie-decembrie anul trecut. Transnistrenii nu il accepta şi nu putem să negociem pentru ca amindoua părţile trebuie să accepte”.

Seful grupului de experti din partea Chişinăului a menţionat că în prezent se lucrează asupra documentului elaborat în baza declaraţiei de la Kiev privind constituirea spaţiilor comune între cele doua părţi antrenate în conflict. Este vorba despre spaţiile economic, social, juridic şi de apărare. Pînă în prezent Chisinaul şi Tiraspolul au convenit în linii mari doar asupra spaţiilor economic şi social.

Din Chişinau, Ilona Spataru, pentru REL
XS
SM
MD
LG