Linkuri accesibilitate

Oferta americană la Conferința asupra încălzirii globale de la Copenhaga


Președintele Barack Obama vorbind la Cambridge, Massachusetts despre încălzirea globală
Președintele Barack Obama vorbind la Cambridge, Massachusetts despre încălzirea globală

Barack Obama se pregătește să ofere în Danemarca, o reducere substanțială – circa 17%, în următorul deceniu - a emisiilor de gaze toxice.

Europa, Statele Unite, tari in curs de dezvoltare se pregatesc sa discute la Copenhaga, in Danemarca, despre contracararea fenomenului incalzirii globale. Care este oferta americana ? – Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

In ciuda scepticismului din Congres, presedintele Barack Obama se pregateste sa ofere in Danemarca, o reducere substantiala – circa 17%, in urmatorul deceniu - a emisiilor de gaze toxice, care produc fenomenul incalzirii globale.

Reducerea emisiilor cu circa o sesime va contribui la cresterea preturilor la energie in America. Pretul benzinei va creste dupa toate probabilitatile, in timp ce autovehiculele care utilizeaza combustibili alternativi vor deveni mai scumpe. Angajamentele lui Barack Obama vor antrena dezbateri in Congres, urmind ca forul legislativ sa redacteze proiecte de lege pentru a diminua efectul masurilor asupra populatiei si firmelor. Statul american va compensa atit intreprinderile care polueaza si care vor trece la folosirea de combustibil alternativ, cit si consumatorii care vor avea note de plata mai mari, pentru consumul de energie.

Un consilier al presedintelui a estimat ca, in medie, fiecare familie americana va plati in plus 173 de dolari pe an, daca emisiile toxice vor fi reduse cu 17%, pina in anul 2020. Asta in conditiile in care Congresul ofera compensatii. Daca nu o face, costul pe familie va fi de circa 890 de dolari. Alte estimari arata ca suma ar putea fi chiar mai mare, intre 900 si 3000 de dolari pe an. Pesimistii nu tin insa cont de progresul tehnologic, care poate contribui la reducerea costurilor.

Obama va fi prezent la Copenhaga in ziua a doua a conferintei si asta a dezamagit in Europa si in alte parti pentru ca negocierile aprinse se vor desfasura dupa aceea. Altii cred insa ca prezenta lui Obama va reabilita imaginea americana in lume, dupa opt ani in care administratia Bush a contestat gravitatea fenomenului si a refuzat sa actioneze.

Yvo de Boer, care se ocupa la Natiunile Unite de fenomenul incalzirii globale, a spus ca e foarte important ca Statele Unite sa stabileasca cote si termene precise de reducere a emisiilor si sa ajute tari in curs de dezvoltare. “Daca vine in prima saptamina sa anunte astfel de masuri, va fi un sprijin major pentru conferinta” -- a spus Boer. Participarea presedintelui Obama a fost incerta de cind a devenit clar ca reuniunea de la Copenhaga nu va genera masuri care sa oblige partile.

Scopul initial al conferintei era sa inlocuiasca Tratatul de la Kyoto, pe care Statele Unite nu l-au semnat. Dar delegatii au ca obiectiv doar un proiect de acord, care s-ar putea materializa in masuri in a doua parte a anului viitor.
XS
SM
MD
LG