Linkuri accesibilitate

Creşterea pluralismului de opinie după alegerile din iulie


Miklos Haraszti
Miklos Haraszti

Reprezentantul OSCE Miklos Haraszti cere însă ameliorarea Codului Audiovizualului

Înaltul reprezentant OSCE pentru libertatea presei, Miklos Haraszti a declarat astăzi la Chişinău că pluralismul de opinie în Moldova a crescut vizibil după alegerile din această vară. Aflat la finele mandatului, Haraszti efectuează un turneu în mai multe ţări membre ale OSCE printre care şi Moldova.

Chiar dacă situaţia presei din R. Moldova s-a îmbunătăţit în ultimele luni, rămân nesoluţionate un şir de probleme în domeniu, spune Miklos Haraszti. Oficialul a anunţat că aceste probleme le-a discutat atât cu reprezentanţii AIE, aflată la guvernare, cât şi cu cei ai opoziţiei comuniste. Ambele tabere potrivit lui Miklos Haraszti, au dat asigurări că vor depune eforturi pentru dezvoltarea pluralismului de opinii în instituţiile mass-media şi că sunt gata să meargă la unele compromisuri reciproce în acest sens.

Una din principalele probleme abordate de Miklos Haraszti ţine de monitorizarea companiei publice Teleradio Moldova, al cărui Consiliu de Observatori nu funcţionează după ce unii membri şi-au încheiat mandatul.

Oficialul OSCE s-a arătat oarecum îngrijorat că recentele modificări la Codul Audiovizualului permit alegerea membrilor Consiliului de Observatori cu simpla majoritate de voturi a deputaţilor. Haraszti: „Simpla majoritate poate functiona numai daca vor fi luate in considerare interesele tuturor fortelor politice. Vreau sa va spun ca nu conteaza care este rata - 65 de procente, 61 de procente, 51 de procente sau simpla majoritate – reformele pot avea loc numai daca ambele parti coopereaza.”

Miklos Haraszti susţine că actualul Cod al Audiovizualului trebuie îmbunătăţit, remarcând că acesta nu prevede la moment sancţiuni mai severe pentru instituţiile care încalcă pluralismul de opinie.

Haraszti a menţionat a şi o altă problemă - lipsa de transparenţă a persoanelor care sunt de facto proprietarii anumitor instituţii mass-media.

După întrevederile avute cu reprezentanţii clasei politice de la Chişinău, Miklos Haraszti s-a arătat încrezător că reforma în domeniul audiovizualului se va produce, doar dacă actorii politici îşi vor coordona acţiunile, după cum au promis.
Previous Next

XS
SM
MD
LG