Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Revoluţie sau schimbare?


A fost sau n-a fost ?
A fost sau n-a fost ?

Ce s-a-ntîmplat în urmă cu 20 de ani în blocul răsăritean comunist?

„A fost sau n-a fost“, se numeşte un film artistic, realizat de Corneliu Porumboiu. În acest film, cu puternice accente satirice, protagoniştii, invitaţi la un talk-show, caută un răspuns la întrebarea dacă în oraşul lor a avut loc o revoluţie şi dacă au participat la revoluţie sau ba.

Răspunsurile pe care le oferă filmul lui Porumboiu - la 16 ani după schimbările dramatice care s-au derulat în 1989 în România - dezvăluie nu numai mecanismele manipulării, dar relevă şi felul în care istoria personală poate fi distorsionată, schimbată şi mistificată.

La 20 de ani după prăbuşirea regimurilor comuniste din ţările fostului bloc sovietic a izbucnit în Germania o dezbatere legată de definirea lui 1989.

Pînă de curînd s-a folosit termenul generic, „die Wende“, adică întorsătură (respectiv: schimbare) pentru a desemna procesul modificărilor social-politice care au dus la prăbuşirea guvernării comuniştilor şi trecerea la un stat de drept şi o democraţie parlamentară. În ultimul timp termenul este contestat, fiindcă, potrivit unor analişti, foşti opozanţi şi istorici, noţiunea ar descrie doar dintr-o perspectivă unilaterală acest proces care a contribuit la înlocuirea vechiului sistem. Se mai invoca argumentul că noţiunea a fost vehiculată tocmai de către activiştii de partid care în 1989 au încercat să-şi salveze puterea, acceptînd negocierile cu opoziţia şi făcînd unele concesii.

Termenul schimbare (sau întorsătură) ar descrie, în consecinţă, doar perspectiva activiştilor care sub presiunea evenimentelor au acceptat să negocieze. Astfel de situaţii au avut loc nu numai în fosta Germanie de est, ci şi în Polonia, Ungaria sau Cehoslovacia. În urma negocierilor guvernele comuniste au trebuit să accepte alegeri libere, pe care le-au pierdut, iar noile guverne au iniţiat modificarea profundă a societăţilor.

În opinia celor care contestă terminologia impusă, aceste schimbări nu sunt nimic altceva decît revoluţii. Asta, pentru că o revoluţie schimbă o orînduire socială, utilizînd mijloace violente sau non-violente.

Faptul că în Germania, Polonia sau Cehoslovacia revoluţiile sau desfăşurat fără vărsare de sînge a generat diverse atribute pentru a descrie mai degrabă metaforic ceea ce s-a-ntîmplat. De aceea se vorbeşte vizavi de RDG despre „o revoluţie paşnică“ sau vizavi de Cehoslovacia de „o revoluţie de catifea“.

Indiferent de terminologia utilizată, schimbările din 1989 - violente ca în România sau non-violente ca-n Germania - au pus capăt unor regimuri dictatoriale comuniste. Iar cei mai mulţi au perceput această întorsătură a lucrurilor ca o revoluţie.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG